От 14 до 24 октомври артилерийски формирования от състава на Сухопътните войски провеждат полево лагерно обучение на Учебен полигон „Корен“. В него участват около 600 военнослужещи с 115 броя бойна и специална техника от военните формирования в Асеновград, Стара Загора, Хасково, Смолян, Благоевград,  Враца, Белене и Пловдив както и модул за санитарна обработка от състава на батальона за ядрена, химическа и биологическа защита – Горна Оряховица.
Началник на лагерния сбор е полковник Лъчезар Мишев – командир на 4-ти артилерийски полк – Асеновград. Контролът на полевото лагерно обучение се осъществява от началника на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” от Командването на Сухопътните войски  полковник Петър Кръстанов.
По време на лагерния сбор ще се проведат тактически учения с бойни стрелби с батареи (втора противотанкова батарея от втори противотанков дивизион на 4-ти артилерийски полк – Асеновград, ... още
„Сертификацията, през която преминахте само преди дни, показа, че сте подготвени за изпълнение на задачите, с които ще бъдете натоварени в Афганистан. Предстои по-трудното – да дадете категорична изява на силния си характер, да демонстрирате високия си боен дух, воинска дисциплина и професионализъм.“ Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев днес, 15 октомври, в своето приветствие към военнослужещите, които заминават за участие в мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Церемонията по изпращане на 39-ия контингент от Българската армия се проведе на площада пред административната сграда на община Стара Загора. От името на министъра заместник-началникът на отбраната подари на контингента икона на Свети Георги Победоносец.
На церемонията по изпращането присъстваха командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, ... още
На 11 октомври 2019г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от военно формирование 52740 – Хасково с ръководител капитан Слави Краев,  извърши разузнаване и унищожаване на 100 мм танков снаряд, открит в землището на село Брягово и 152 мм артилерийски снаряд открит в село Остър Камък.
Военнослужещите действаха на основание искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Днес, 11.10.2019 г., военнослужещи от Бригадното командване-Благоевград  взеха участие в тържествените чествания, посветени на 107-ата годишнина от Oсвобождението на град Разлог.
 Тържествата започнаха на площада пред сградата на Общинската администрация, където бе построен почетен караул от личния състав на Бригадното командване. Началникът на почетния караул лейтенант Борислав Манов, рапортува на командира на Трети механизиран батальон, от състава на Бригадното командване- подполковник Кирил Спаневиков, който поздрави военнослужещите по случай празника, след което последва ритуал по издигане на националното знаме.
В знак на преклонение пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си в името на светлия идеал- свободна, независима и обединена България, военнослужещите взеха участие в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Васил Левски.
На тържественото честване присъства Негово Високопреосвещенство- ... още
135 години от създаването на славния 7 пехотен Преславски полк, чиито наследник е военно формирование 54060 - Шумен от състава на Единния център за начална подготовка – Плевен, бе тържествено отбелязан днес, 11 октомври.
В приветствието си към военнослужещите и цивилните служители полковник Николай Бешев - командир на Единия център за начална подготовка -Плевен, каза: ″Вие може да изпитвате една голяма благородна гордост, че сте наследници на такава славна войскова част, каквато е 7 пехотен Преславски полк. Освен гордост, това винаги трябва да предизвиква във вас и чувства на отговорност и задължения, тъй като, ако не бяха тези наши прадеди нямаше да е известна Българската армия с факта, че не е предала нито едно бойно знаме в плен. Така е било укривано и предавано от човек на човек и бойното знаме на полка, за да се запази за поколенията, за да се запази честта на полка. Той благодари на целия личен състав за положените усилия през годината и подчерта: ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени