На 21.11.2019г. се проведе тържествено честване на 107 години от освобождението на Родопите и Празник на Община Златоград.
През деня бяха поднесени венци и цветя пред паметните плочи на почитаните от местната общност герои, допринесли за освобождението на Родопите.
Вечерта беше проведена тържествена проверка-заря от представителни блокове на 101- ви алпийски полк-Смолян, духовия оркестър на Военновъздушните сили и ученически блокове от Средно училище “Антим I“ и Основно училище „Васил Левски“- гр. Златоград.
Тържествената проверка беше проведена под командването началника на отделение в 101-ви алпийски полк майор Веселин Стоянов и беше приета от командира на полка полковник Димитър Кацаров.
На мероприятието присъстваха областния управител на област Смолян Недялко Славов, кмета на Община Златоград Мирослав Янчев, представители от държавни институции, жители и гости на Община Златоград.
Вчера, 21 ноември в Деня на Християнското семейство, тържествено бе посрещнат и разформирован 38-ят контингент от Въоръжените сили на Република България, участвал в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Ритуалът се проведе от 11.00 часа на площад „Свобода“ в Хасково.
Официални гости бяха командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, заместник-кметът на община Хасково Динко Тенев.
Генерал-лейтенант Тодоров се обърна към военнослужещите от контингента с думите: „За мен е чест да поздравя всички Вас и Ви приветствам с добре дошли в България след успешно изпълнение на мисията в Афганистан. Оценката, която поставяме на изпълнението на вашите ... още
„За празник на Сухопътни войски е определена паметна дата, свързана с победа в Сръбско-българска война. Ние, днешните военнослужещи от Сухопътните войски сме достойни наследници на тези, които с живота си защитаваха България. Заставаме пред обществото с гордо вдигната глава, защото няма от какво да се срамуваме.  Сухопътните войски сме първи по осъществени учения и участници в тях, първи сме по участие в мисиите, по оказване на помощ на населението, а в строя на Националната гвардейска част взводът, който представлява Сухопътните войски, е пръв. Благодаря на вас – войници, сержанти, офицери и цивилни служители за положения труд и постигнатите успехи, които са резултат от вашите професионализъм, чувство на дълг и отговорност”, каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов днес, 19 ноември, на тържественото събрание по повод празника на Сухопътните войски – 19 ноември във Военна академия „Г.С.Раковски“.
Личният състав ... още
На 16.11.2019 г. военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград  участваха в ритуал по тържественото откриване на паметник на загиналите в Балканската война, Първата и Втората световни войни в село Махалата, община Струмяни.
Паметникът е изграден със съвместните усилия и упорит труд на инициативен комитет, наследниците на загиналите и участниците във войните, гражданите на община Струмяни, както и със съдействието на общинската администрация и има за цел да увековечи паметта на участниците и геройски загиналите във войните за национално обединение.
Паметникът бе осветен от свещенослужители от община Струмяни и бе открит от кмета на общината Емил Илиев и председателя на инициативния комитет Костадин Стоянов.
Венци и цветя в знак на признателност пред новооткрития паметник положиха кмета на община Струмяни Емил Илиев, командира на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев, граждани и гости на общината.
Вчера, 14 ноември, традиционният пеши марш „По стъпките на Сливнишките герои” по повод празника на Сухопътните войски премина с участието на генералите, офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски, военнослужещи от военните формирования, представители на местната власт на община Сливница, на подофицерско дружество „Гургулят – потомци” и жители на града.
Началото на марша бе дадено пред Паметника на капитаните в района на бившето поделение в Сливница. Под звуците на военни маршове, участниците отдадоха почит на героите.
Гост-лекторът от Националния военноисторически музей професор Тодор Петров  припомни, че една от най-знаменитите победи на Българската войска и първата златна страница в българската военна история след Освобождението е именно тази при Сливница. В своето слово той проследи саможертвения път на българските войници и офицери, които без да жалят живота си, дават всичко от себе си, за да ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени