От 4 до 8 ноември. на учебен център „Анево” се проведе курс за обучение на инструктори по тактическа стрелба в динамична среда.
Общ координатор на курса беше майор Марин Цаловски – заместник-командир на щабен батальон с помощник майор Димитър Димитров - началник на щаба на 3-ти механизиран батальон от състава на 61-ва механизирана бригада.
В курса взеха участие офицери, сержанти и войници от видовете въоръжени сили, Военна академия „Георги С.Раковски”, НВУ „Васил Левски”, ВВМУ ”Н.Й. Вапцаров” и Служба „Военна полиция“.
В края на курса участниците положиха теоретичен и практически изпит, като успешно преминалите обучението получиха сертификат за инструктор по тактическа стрелба.
Обучението се проведе под ръководството на инструктори от състава на 61-ва механизирана бригада, 68-ма бригада специални сили и председателя на Българската Федерация по динамична стрелба Т-клас господин Иван Бързилов.
Двадесет  курсанти от специализация ”Мотопехотни и танкови войски” проведоха през тази седмица стрелби на oгневи комплекс „Батмиш”- Сливен. В изпълнение на учебния план на НВУ „Васил Левски” по дисциплината „Теория на стрелбата и огнева подготовка” във вторник и сряда те проведоха огневи тренировки и изпълниха подготвителни упражнения, а в четвъртък изпълниха 1-во контролно упражнение с вкладна цев денем с танк Т-72. 
Осигуряването на стрелбите беше организирано от Центъра за подготовка на специалисти от състава на Сухопътни войски.
Старши ръководител на стрелбите беше техният преподавател подполковник Милко Стефанов, главен асистент в катедра „Военни науки” в НВУ „Васил Левски”, който посочи, че съвместните подготовки на курсантите  заедно с военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти е една добра традиция.
Вчера, 5 ноември, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка - Пловдив от състава на 55-ти инженерен полк - Белене с групов ръководител капитан Стоян Атанасов разузна и транспортира авиационна бомба, открита в землището на с. Брестник, обл Пловдив.
Днес, 6 ноември, при стриктно спазване на мерките за безопасност, формированието извърши транспортиране до ГУЦ “Червен”, където невзривеният боеприпас беше унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов.
„Като цяло годината е добра за нас. Успешно продължаваме да изпълняваме задачите по трите мисии на Българската армия. Бяхме там, където и когато имаше нужда от нас…..“, каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов по време на стрелбите, които се състояха днес, 06.11.2019 г., на учебен център „Сливница”  и отговори на всички поставени журналистически въпроси.
 
Той коментира още, че броят на постъпилите войници в Сухопътните войски е по-голям от броя на напусналите, както и това, че мерките, които се предприемат от министър Каракачанов и информационната кампания на министерството на отбраната „Бъди войник“ дават своите резултати.  
С военно-приложен многобой в продължение на два дни и турнир по стрелба със стрелково оръжие продължиха мероприятията по повод празника на най-големия вид Въоръжени сили – Сухопътните войски – 19 ноември. През тази година той съвпада с отбелязването ... още
За пети пореден път на 2 и 3 ноември в националния тенис център в зала „София“ в Борисовата градина, приятели и колеги на генерал-майор Нейко Ненов се събраха и в негова памет проведоха турнир по любимия му спорт  - тенис на корт. Осем отбора от Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Сили за специални операции, Фондация „Нейко Ненов” и отбор „Приятели на Нейко Ненов”, водиха оспорвани битки за призовите места. Домакин на турнира бяха Сухопътни войски, като с него беше поставено началото мероприятията за честване на празника на войските – 19 ноември.
  Турнирът беше открит от сина на генерал Ненов - Станимир Ненов, от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и командира на Сухопътните войски  генерал-майор Михаил Попов. Гости на турнира бяха и командващия на Съвместното командване на силите генерал–лейтенант ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени