Вчера,  12 декември, започнаха занятията за тази година с учениците от ОУ”Васил Левски” и СУ”Д.Дебелянов” - Белене по проекта „Училището има смисъл”.
         Прекрасната инициатива беше предприета миналата година от директора на ОУ”Васил Левски” Румяна Богданова и последвана от  ръководството на   СУ”Д.Дебелянов”. Участниците в първото занятие за тази година надхвърлят 60 деца.
Проектът, чиято цел е да подпомогне ранното професионално ориентиране на децата, е с продължителност 30 седмици и в него участват ученици от VI клас, разпределени в групи.
Първото занятие проведе капитан Георги Георгиев - за командир на щабна рота в 55-ти инженерен полк, който представи пред децата основните мисии на Българската армия и произтичащите от тях задачи, както и видовете въоръжени сили и родове войски.
Предстоят теми с практическа насоченост, на които ... още
Пред Параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец” днес се състоя тържествено честване на 142 години от Освобождението на Плевен от турско робство. Стотици плевенчани се събраха на площад „Възраждане”, за да отдадат почитта си към загиналите воини в боевете край Плевен, проправили пътя за Освобождението на България.
По традиция годишнината от паметната дата бе чествана с военен ритуал - поднасяне на венци. Сред дошлите да почетат паметта на хилядите загинали за свободата на Плевен и България бяха руският посланик Анатолий Макаров, представители на дипломатически мисии, делегации от три побратимени градове на Плевен – Ростов на Дон, Плоцк и Браила, народни представители, общински съветници, плевенчани и млади възрожденици от НУ „Христо Ботев“.
Негови Високопреосвещенства Плевенският митрополит Игнатий, Врачанският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с висши свещенослужители от Руската православна ... още

        От 2 до 4 декември на Учебен център „Сливница”  се проведе батальонно тактическо учение „Вратица 2019” с военнослужещи от състава на Бригадното командване на тема „Механизираният батальон в отбрана като преден отряд в полосата за осигуряване на механизираната бригада”.
В учението взеха участие военнослужещи от Десети механизиран батальон - Враца от състава на Бригадното командване с командир подполковник Симеон Цеков и придадени формирования от състава на Трети механизиран батальон – Благоевград.
Батальонното тактическо учение постигна своите цели по повишаване на сглобеността на щаба и формированията на Десети механизиран батальон при водене на отбранителни бойни действия, командване и управление за изпълнение на поставените задачи.
БТУ „Вратица 2019” беше крайния етап от подготовката с Десети механизиран батальон. На Учебен център „Сливница” ... още
Вчера, 4 декември, на територията на 4-ти артилерийски полк – Асеновград, се проведе църковен ритуал, посветен на Света Великомъченица Варвара - почитана светица, както в православието, така и в католицизма. В християнския свят тя е припозната като закрилница и покровителка на хората, които работят с барут и взривни материали – миньори, оръжейници, архитекти, артилеристи, пожарникари.
Асеновградските артилеристи по традиция всяка година на 4-ти декември почитат паметта на Света Варвара с църковен ритуал пред параклис „Свети Георги Победоносец”, който се намира в казармения район на полка. Архиерейският наместник на Асеновградската духовна околия Негово Високопреосвещенство ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев и свещеници отслужиха молебен за здраве и небесна закрила на българското воинство.
          След ритуала военнослужещи и цивилни служители запалиха по свещица за здраве и благоденствие. И ... още
Днес, 4 декември, Единният център за начална подготовка - Плевен отбеляза своя празник – 72 години от създаването си. Празничният ден започна с тържествен развод на ритуалния плац, след което свещеници от Плевенската епархия извършиха молебен за здравето и благоденствието на личният състав.
            В словото си командирът на формированието полковник Николай Бешев припомни успехите, постигнати до момента, изрази своето уважение към неуморния труд, високата дисциплинираност и отговорност, с които военнослужещите изпълняват поставените задачи, както и своята увереност, че занапред те ще продължават все така успешно да се справят със своите отговорности.
            Бяха прочетени заповеди на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и на командира на ЕЦНП за награждаване на отличилите се военнослужещи и цивилни ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени