Ученици от 11 и 12 клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Любор Байер”- гр. Стара Загора посетиха, вчера, 20 февруари, 38-ми механизиран батальон от състава на 2-ра механизирана бригада-Стара Загора.
Под ръководството на старшина Георги Енчев и младши сержантите Илия Господинов и Милена Славова учениците се запознаха с назначението, устройството и принципа на действие на 7,62 мм автомат „Калашников”, 7,62 мм картечница „Калашников” и 9 мм пистолет „Макаров”, имаха възможност да разглобяват и сглобяват 7,62 мм автомат „Калашников”, както и да изучат различните положения за стрелба с него.
Ръководителят на клуб „Приятели на армията”  Радослав Петров изказа своята благодарност към командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов и командира на 38-ми механизиран батальон подполковник Николай Николов за съдействието и оказаната подкрепа.
Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия (ФОППБ) на 29-ти механизиран батальон - Шумен, от състава на Единен център за начална подготовка, беше задействано днес, 17 февруари, за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити до стария жп прелез край град Смядово, област Шумен.
  Специализираният екип под ръководството на капитан Ангел Иванов разузна и унищожи  три силно корозирали снаряда - два от тях са с дължина 600 мм и диаметър 180 мм, като единият е с взривател, а третият снаряд е с дължина 300 мм и диаметър 100 мм.
Действията по унищожаването на невзривените боеприпаси се извършиха при стриктно спазване на мерките за безопастност. Военослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Ритуалите по отдаване на почит пред паметта и делото на великия син на България Васил Левски започнаха в Асеновград вчера, 16 февруари от 12.00 ч. с поход-поклонение на военнослужещите от 4-ти артилерийски полк пред бюст-паметника на Апостола в Мулдавския манастир, който продължи с възпоменателен митинг, панихида, изнесена от свещениците от Асеновградската духовна околия и завърши с поднасяне на венци и цветя.
                                        *                     *                         *
Утре, 18 февруари, честванията продължават от 11.00 ... още
Двадесет и един военнослужещи с четири броя бойни бронирани машини „Commando Select” от състава на Бригадно командване - Благоевград с ръководител лейтенант Борислав Манов  взеха участие в международното ротно-тактическо учение с бойна стрелба “Golden Fleece 20“, което се проведе от 10 до 14 февруари в Република Гърция, база Дримос.
Освен страната домакин, в него участваха и военнослужещи от Румъния, Сърбия, Албания, Република Северна Македония и САЩ.
По време на учението военнослужещите от Бригадното командване, съвместно с военнослужещите от другите страни участници, изпълняваха задачи по операции по поддържане на мира и настъпление с бойна стрелба. Отработени бяха и задачи по охрана на обект, ескорт, като и участие на механизирания взвод от многонационалната механизирана рота в ротно-тактическо учение с бойна стрелба.
Днес, 14 февруари, на учебния полигон в база Дримос, се проведе Ден за високопоставени гости (DVDay), по време на ... още
В присъствието на роднини, близки и приятели, днес, 14 февруари, на пл. „Васил Левски“ в град Карлово, се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва.
Двадесет и трима новоназначени военнослужещи в 61-ва механизирана бригада целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си.
„Бъдете верни до край на клетвата, която положихте, за да пребъде във вековете героичния и свободолюбив български народ, нашата доблестна армия и скъпото ни Отечество!”, каза в словото си командирът на бригадата бригаден генерал Деян Дешков. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов пожела на положилите военна клетва да бъдат „достойни наследници на Апостола на българската свобода”. Молебен за здраве и благоденствие отслужи архиерейският наместник на Карловската духовна околия Негово Високоблагоговейнство отец Марко Тодоров.  
На ритуала в Карлово присъстваха още председателят на Общинския съвет- Карлово Доньо ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени