От 17.07. до 26.07.2023 г. на учебен полигон „Ново село” ще се проведе съвместна подготовка „PLATINUM LION 23”, която е част от българо-американска подготовка „JOINT TRAINING 2“, провеждаща се на територията на Република България.

В съвместната подготовка ще вземат участие до 195 военнослужещи  и до 40 единици техника, от които до 130 военнослужещи и до 30 единици техника от състава на 31-ви механизиран батальон – Хасково на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора от Сухопътните войски на Република България, пехотен взвод от Република Албания и пехотен взвод от Република Северна Македония в състав до 35 военнослужещи и до 10 единици техника.

          Темата на съвместната подготовка е „Участие на многонационална батальонна бойна група в отбранителна операция от състава на многонационални съвместни оперативни сили”, като основната цел на  съвместната подготовка „PLATINUM LION 23” е да се повиши взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования от НАТО и страните партньори при провеждане на съвместни действия.

        Съвместната подготовка „PLATINUM LION 23” ще завърши с провеждане на ротно тактическо учение с бойна стрелба  на тема: „Механизираната рота в отбрана в първия ешелон на батальона” от 25.07. до 26.07.2023 г.

Офицер планиращ съвместната подготовка е командира на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов. Офицер провеждащ подготовката е командира на 31-ви механизиран батальон подполковник Иван Бонев, а директор на подготовката е капитан Румен Везев - заместник-началник на щаба на батальона.

Във връзка с провеждането на подготовката, личен състав и техника от 31-ви механизиран батальон ще се придвижва по републиканската пътна мрежа на 16 юли от Хасково до учебен полигон „Ново село“.

 

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени