Бригадата провежда ТУБС „Ответен удар-21” на УП „Корен” с 31-ви механизиран батальон и придадени формирования от Българската армия и военнослужещи от Република Румъния и Република Гърция.   
Военнослужещи от зенитните формирования от състава на  2-ра Тунджанска механизирана бригада участват на учение „Шабла - 21”.
Военнослужещи от 38-ми механизиран батальон участват в международно учение „SCORPIONS LEGACY 21” в Република Румъния.
Наред с всички тези мероприятия във военно формирование 48430 – Стара Загора на 1 юни беше проведен Ден на отворени врати.       
 Инициативата е по повод Международния ден на детето, което допринася за патриотичното възпитание и повишаване на военно-техническата грамотност у младите хора.
           Учениците имаха възможност да се запознаят с учебно-материалната база на ... още
В Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен се проведоха занятия с ученици от 9 и 10 клас от гимназиите в градовете Сливен, Нова Загора и Твърдица. Обучението запознава децата със задълженията на гражданите по отбраната на страната.
Занятията се организират и осъществяват по план-график от Военно окръжие-Сливен и Центъра за подготовка на специалисти.
Учениците проявиха интерес към техниката и въоръжението, музея на ЦПС и към  разположената на открито експозиция на бронирана техника.
                                       
Вчера, 30 май, военнослужещи от формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от 78-ми батальон за осигуряване от състава на Сухопътните войски, под ръководството на капитан Мартин Маргитин, извършиха разузнаване на 120 мм осколочно фугасен снаряд с отчупен взривател,  открит в частен имот в гр. Сливница.
При спазване на мерките за безопасност днес, 31 май, боеприпасът беше унищожен на учебен център „Сливница“.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на заместник-главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
     На 31 май формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от батальон за защита на силите на Втора механизирана бригада – Стара Загора, в състав от четири военнослужещи и две единици техника под ръководството на капитан Иван Панайотов разузна, транспортира и унищожи  3 броя 76,2 мм бронебойно-трасиращи снаряди открити в землището на село Шейново, община Казанлък.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на заместник-главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Днес, 31 май, по първоначални данни военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия /ФОППБ № 4/ от състава на 55-ти инженерен полк – Белене, под ръководството на старши лейтенант Милен Сотиров, бяха активирани за открити 6 броя боеприпаси в град Долна Митрополия.
При разузнаване на място в град Долна Митрополия, обл. Плевен бяха открити 60 броя 122 мм осколъчно фугасни учебни снаряда, без взривател. Откритите боеприпаси са транспортирани и ще бъдат използвани за учебни цели на полка и унищожени при стриктно спазване на мерките за безопасност.
Военнослужещите действаха на основание заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени