На посещение в 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е от 25 до 27 май бяха трима военнослужещи от американския екип  773–rd Civil Support Team.
Целта на посещението беше запознаване, обсъждане и дискутиране на използваните техники, тактики и процедури в областта на ЯХБЗ и Е.
Срещата започна с брифинг на изпълняващия длъжността командир на формированието майор Наталия Иванова относно функциите и задачите на формированието, както и специфичните задачи, които изпълняват специалистите в областта на пробовземането от почви, вода, продоволствие и различни повърхности, както и по ядрено, радиационно, химическо и биологическо разузнаване и обеззаразяване.
Брифинг изнесе и подполковник Мари Дюрам – командир на тима.
През първия ден бяха демонстрирани способности на учебното тактическо поле на територията на батальона по вземане на проби от заразена почва и процедурите при различните видове ядрено, радиационно, химическо и биологическо разузнаване, а през втория - ... още
Тактическото учение с бойни стрелби „Strike Back 21“ беше открито с официална церемония днес, 26 май, на учебен полигон „Корен“.   Военнослужещите от страните-участнички България, Гърция и Румъния бяха приветствани от бригаден генерал Стоян Шопов, командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, който е и офицер провеждащ учението.

„По време на тактическото учение „Strike Back 21“ общите ни усилия ще бъдат насочени към развитие на уменията на военнослужещите от българската и съюзническите армии за съвместно изпълнение на задачи, както и за повишаване на оперативната съвместимост на щаба на батальона и командирите при планиране и управление на многонационални формирования“, каза в обръщението си към участниците бригаден генерал Шопов и изрази увереност, че военнослужещите няма да пожалят сили и енергия за постигане на целите на учението.
„Strike Back 21“ се провежда на територията на учебен ... още
Танковата рота от 61-ви танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти, участваща в учението ”Balkan Sentinel 21” провежда                       тактическо занятие на тема „Танковата рота в настъпление от движение“.
Под ръководството на заместник-командира на батальона, майор Веселин Василев, беше тренирано заемане на очаквателен район, изнасяне и заемане на огневи рубеж и подготовка за провеждане на стрелба с право мерене със смяна на огневите позиции, т.нар. „танкова рулетка“. 
Ротата участва в учението с 10 танка Т-72, като основните цели са да се повишат уменията на командира на ротата и командирите на взводове по планиране и управление нa настъпателни бойни действия, полевата натренираност и психическата устойчивост на участващите в занятието танкисти.
Механизираната рота от 3-ти механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада продължава провеждането на тактическото учение на тема: „Механизираната рота в настъпление“  на учебен полигон „Ново село”.
 През втория ден от занятието бяха отработени практически действия по изнасяне на ротата, развръщане към рубежа за атака и водене на бойни действия за овладяване на предните позиции на противника. Занятието завърши с отразяване контраатаката на противника и развитие на настъплението в дълбочина на противниковата отбрана.

 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени