Днес, 10 юни, в района на военно формирование 24620 – Свобода при стриктно спазване на противоепидемичните мерки се проведоха занятия с ученици от 9 и 10 клас под формата на Ден на отворени врати.
       При посещението си възпитаниците на СУ ”П. Яворов”, ПГСС - гр. Чирпан и СУ ”Христо Ботев” - с. Братя Даскалови имаха възможност да разгледат отблизо въоръжението и техниката, които са на щат във военното формирование. Най-голям интерес предизвика стрелковото оръжие, което беше изложено на специално обособени за целта центрове, където момичетата и момчетата разглобяваха и сглобяваха оръжия, изпробваха каски и бронежилетки и се информираха за професията на военнослужещия.

 
С церемония по откриване днес, 9 юни, на учебен полигон „Ново село“ започна компютърно подпомагано командно-щабно учение „БАЛКАН 21“.
От 10 до 14 юни ще се проведе същинската част на учението, по време на която ще бъде сертифициран щабът и щабният батальон на 61-ва механизирана бригада.
Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер, провеждащ учението, е началникът на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов, а директор на учението - заместник-началникът на щаба на СВ полковник Васил Енчев.
Учението „БАЛКАН 21“ е част от компютърно подпомаганото командно-щабно учение „DEFENDER 21“ в рамките на серията свързани учения „DEFENDER EUROPE 21“. Базирано е на фиктивен сценарий, свързан с развитието на криза с висок интензитет. Основната цел на учението е да се проверят и оценят способностите и степента на оперативна съвместимост за действие в коалиционна ... още
Военнослужещи от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от в.ф. 52590 – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, извършиха разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривен боеприпас, открит вчера, 6 юни, в частен имот в с.Тамарино, област Ямбол.
Специализираният екип, под ръководството на капитан Димитър Дренски, е  установил, че това е невзривена корозирала ръчна граната, която е транспортирана до учебен център „Победа” и унищожена при спазване на мерките за безопасност.
Формированието беше задействано на основание отправено искане от МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
На 5 юни 2021г. формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от Батальон за защита на силите, от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора, беше задействан по заповед на Командира на Сухопътните войски за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит при изкопни работи в къща в град Казанлък.
     Формированието, в състав от четирима военнослужещи с две единици техника, под ръководството на старши лейтенант Иван Иванов, извърши разузнаване и транспортиране на 1 брой 155 мм артилерийски силно корозирал снаряд.
Днес, 7 юни при спазване на мерките за безопастност същия е бил унищожен на ГУЦ „Люляк”.
От 31 май до 04 юни в Бригадното командване се проведе компютърно подпомагано командно-щабно учение „Пирински страж 21“ с използване на мобилния вариант на системата за моделиране и стимулиране JCATS от състава на Национален военен комплекс „Чаралица“. Темата на учението беше „Противодесантна отбрана/отбрана на морски бряг“, а обучаем състав  - щабът на трети механизиран батальон.
Офицер, планиращ учението, беше командирът на БрК полковник Митко Балтов, провеждащ учението - началникът на щаба на БрК полковник Калин Карадимов, а директор на учението - началникът на отделение „Оперативно и подготовка“ майор Николай Щурков.
По време на учението  бяха отработени въпроси  по планиране и извършване на марш и заемане на район, заемане на батальонен район за противодесантна отбрана, отбрана на морски бряг.
На направения разбор-дискусия след края на учението полковник Калин Карадимов отчете, че целите и задачите ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени