Днес, 21 юни, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов проведе среща с главния сержант на  сухопътния компонент на Националната гвардия на щата Тенеси Майкъл Джентри, на която изрази задоволството си от съвместната дейност и задълбочаването на работнатите контакти.
За заслуги към Сухопътните войски генерал-майор Попов връчи плакет на главен сержант Джентри.
На срещата присъства и главният сержант на Сухопътните войски  Любомир Ламбов, след което визитата продължава с посещения в различните формирования на Българската армия.


 
От 15 до 17 юни на учебен център "Дивдядово" - Шумен се проведе ротно тактико-специално учение на тема „Действия на механизирана рота за поддържане на сигурността в зоната за отговорност“.
Учението беше част от процеса на сертифициране на контингент към междинния резерв на операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“, в чийто състав влизат военнослужещи от 29-ти механизиран баталъон – Шумен към ЕЦНП – Плевен, както и военнослужещи от 61-ва механизирана бригада - Карлово и 110-ти логистичен полк - Пловдив.
Целта на учението беше проверка на навиците и уменията от Националния поддържащ елемент за планиране на операции и управление на подчинените формирования и проверка на знанията и уменията на личния състав от механизираната рота за организиране и изпълнение на задачите по поддържане на сигурността в зоната на отговорност. 
Първият ден на сертификацията започна с брифинг на помощник- националния ... още
Днес, 16 юни, военнослужещи от модулно формирование за разузнаване, оценка на риска, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от 61-ва мбр - Карлово  с ръководител майор Христо Дъбов унищожиха на учебен полигон Анево силно корозирала граната, открита  при изкопни дейности в кв. Сушица, гр. Карлово.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
От 07 до 16 юни в местността ”Смолянски  езера” на надморска височина 1550 метра се проведе летен полеви лагер на 101 алпийски полк, планиран съгласно програмата за подготовка на алпийски формирования. В него бяха включени разнообразни занятия с акцент върху специфични тактически действия в планинско-гориста местност, алпийска подготовка и преходи в силно пресечен  терен.  По време на лагерната подготовка бяха проведени 10-часови дневни и нощни занятия по огнева, тактическа, алпийска, инженерна подготовка, ядрена химико-биологична защита, медицинска подготовка и военна топография, както и 5-дневен специализиран курс за всички снайперисти от полка.
           Занятията се проведоха в районите „Белия камък”, „Зъбчето”,  „Снежанка”, „Червената скала“ и „Биширов камък“  под ръководството на командира на полка полковник Димитър Кацаров. ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени