От 07 до 16 юни в местността ”Смолянски  езера” на надморска височина 1550 метра се проведе летен полеви лагер на 101 алпийски полк, планиран съгласно програмата за подготовка на алпийски формирования. В него бяха включени разнообразни занятия с акцент върху специфични тактически действия в планинско-гориста местност, алпийска подготовка и преходи в силно пресечен  терен.  По време на лагерната подготовка бяха проведени 10-часови дневни и нощни занятия по огнева, тактическа, алпийска, инженерна подготовка, ядрена химико-биологична защита, медицинска подготовка и военна топография, както и 5-дневен специализиран курс за всички снайперисти от полка.
           Занятията се проведоха в районите „Белия камък”, „Зъбчето”,  „Снежанка”, „Червената скала“ и „Биширов камък“  под ръководството на командира на полка полковник Димитър Кацаров. ... още
Днес, 15 юни, личният състав от формированието за овладяване и/или предодоляване на последствията от бедствия при наводнение на военно формирование 42 800 от състава на Единен център за начална подготовка - Плевен, под ръководството на подполковник Калоян Стоянов проведоха практическо занятие с материална част по оказване на помощ на населението за ликвидиране на последствията от възникнало наводнение.
Занятието се проведе съвместно със служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Плевен и Регионална служба „Военна полиция“ - Плевен, в района на язовир Горни Дъбник.
Основната цел беше да се синхронизират дейностите между участниците и подобри взаимодействието им по ликвидиране на последствия от подобен вид бедствия.
От 10 до 14 юни на УП „Ново село” се проведе компютърно подпомаганото командно-щабно учение „БАЛКАН – 21” за оценяване бойните способности на щаба и щабния батальон на 61-ва механизирана бригада в съответствие със стандартите на НАТО. Учението премина в динамична оперативна обстановка, което наложи щаба на бригадата да планира и взема решения 24 часа в денонощието в продължение на 4 дни. През същия период бригадата премина последователно в състава и под командването на няколко дивизии от коалиционните партньори, развърнати в САЩ, Германия и Италия.
          Контролът по провеждане на учението осъществяваше ръководен апарат от командването на Сухопътните войски, воден от началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов и заместник-началника на щаба  на СВ полковник Васил Енчев.
Комисия от Щаба на отбраната с председател бригаден генерал Станимир Христов - директор ... още
Тридесет и четири военнослужещи от 38-ми механизиран батальон от състава на 2-ра механизирана бригада участваха в международното учение „SCORPIONS LEGACY 2021”, което се проведе  от 24.05. до 09.06.2021 г. на полигон „Чинку“ в Румъния. В него взеха участие и военнослужещи от Румъния, Италия и Португалия.
Под ръководството на началника на щаба на 38 мб майор Петко Пенев и командира на механизирания взвод капитан Росен Начев българските военнослужещи  се включиха в провеждането на командно-щабно и батальонно тактическо учение с бойна стрелба като клетка за отговор. По покана на командира на Многонационалната бригада „Югоизток“ полковник Константин Николаеску на един от етапите на съвместната подготовка присъства и командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, който благодари на българските участници за достойното представяне на учението.
От 8 до 10 юни в пункта за постоянна дислокация на 55-ти инженерен полк се проведе командно-щабно учение „Инженерен щит 21” с щаба на 54-ти инженерен батальон от състава на 55-ти инженерен полк под ръководството на началника на щаба на полка подполковник Росен Кунов.
Темата на учението беше „Участие на инженерен батальон за осигуряване инженерна поддръжка на Сухопътния компонент в отбранителна операция ”.
 В него взеха участие военнослужещи от щабовете на 55-ти инженерен полк и 54-ти инженерен батальон, както и командирите на формирования от състава на батальона.
Целите на учението бяха насочени към оценка на подготовката на щаба на 54-ти инжб при организиране и водене на операциите, усъвършенстване на способностите му по организиране на координацията и взаймодействието между подчинените формирования за осигуряване на инженерна поддръжка на Сухопътния компонент в отбранителна операция, както и проверка на степента на познаване и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени