Попадане на засади, снайперски обстрел, импровизирани взрвивни устройства (ИВУ) и враждебно настроени цивилни групи от местното население – това са различните ситуации, в които попадна втора алпийска рота в първия ден на съвместната подготовка „Родопи 21“. Тя извърши патрул със задача да прочисти и разузнае маршрута от Смолян до местността „Белия камък“.
От 15 до 27 март 2021 г. в района на гр. Смолян ще се проведе съвместна подготовка „Родопи 21“, в която ще вземат участие военнослужещи от  Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк, логистичен модул от 110-ти логистичен полк, Национален военен учебен комплекс „Чаралица“, Военномедицинска академия – София и от центъра на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите за водене на планинска война (NATO MW COE), Словения.
Съвместната подготовка ,,Родопи 21“ се планира и провежда с цел повишаване на взаимодействието и оперативната съвместимост на участващите формирования при провеждане на действия в планината през зимата при голяма надморска височина над 2000 м, както и повишаване на полевата натренираност и тактическите способности на щаба и формированията на 101-ви алпийски полк за оцеляване в зимната планина.
По време на подготовката ще се отработват въпроси по стрелба, патрулиране, оцеляване, ... още
Днес, 8 март, на строевия плац на военно формирование 28330 - Смолян, командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров поздрави жените военнослужещи по случай Международния ден на жената 8-ми март и награди състезателките, участвали в осмомартенския турнир по стрелба с пистолет „Макаров“, който се проведе  на 4 март на стрелковото стрелбище на полка.
Полковник  Димитър Кацаров награди участничките в турнира с грамоти и медали.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени