Във връзка с изпълнение на третата мисия на Българската армия "Принос към националната съгурност в мирно време" в района на 78-ми батальон за осигуряване – София се проведоха занятия с формированията за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия.
Батальонът поддържа подготвени 4 модулни формирования за оказване помощ на населението.
Формированията са оборудвани с необходимата техника и са в готовност да реагират при горски и полски пожари, наводнения, тежки зимни условия и за обезвреждане на невзривени бойни припаси.

 
От 23 до 25 февруари на учебен център „Марино поле” се проведе сертифициране на 42-я контингент за участие в международната мисия на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан. Комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Юлиян Петров – началник на отдел „Съвместна подготовка”, провери практическите навици, уменията и готовността на командирите и личния състав от формированието за участие в предстоящата мисия.
Сертификацията започна с представяне на брифинги на председателя на комисията и на националния командир на контингента - полковник Павлин Велков, след което продължи с провеждане на строеви преглед.
Сглобеността на контингента за изпълнение на задачи, характерни за зоната на отговорност, беше оценена по време на двудневното тактико-специално учение на тема: „Действие на ротата при охрана на база”.
Комисията по сертифициране постави оценка „Боеготов” на контингента.
                Днес, 23 февруари, се проведе оперативният сбор на командира на Сухопътните войски на тема „Концепция на НАТО за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона и влиянието й върху развитието на Сухопътните войски”. По време на сбора, в присъствието на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, ръководството на Сухопътните войски и командирите на всички военни формирования бе проведен и анализът на подготовката на командирите, щабовете и военните формирования от Сухопътните войски през учебната 2020 г.
„В състояние сме да изпълним поставените ни задачи с определени ограничения в обем или удължен лимит от време, произтичащи от комплексни причини. Проведените мероприятия и постигнатите резултати допринесоха за поддържането и ... още
В продължение на близо месец, от 15 февруари до 12 март, 30 военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк, съвместно с екипа на Българската федерация по ски (БФС), участват в подготовката на трасето и провеждането на състезанията от Световната купа по ски за мъже и в Световния ски шампионат за младежи и девойки до 21 години в курортен комплекс Банско.
Състезанията  ще се проведат на 27 и 28 февруари – гигантски слалом мъже и от 01 до 10 март - ски шампионат  за младежи и девойки до 21 години при стриктно спазване на мерките за безопасност за движение със ски и противоепидемичните мерки. Още при пристигането на военнослужещите са направени  PCR тестове за COVID-19, като резултатите на всички са отрицателни.
В изпълнение на подписан меморандум между Сухопътни войски и БФС сътрудничеството със смолянските алпийци продължава вече 9 години, като  съвместно са проведени  5 Световни купи в Банско по ски и сноуборд и 3 Европейски купи в Боровец ... още
На 9 февруари на Учебен център „Анево” се проведе вътрешния шампионат по дуелна и щафетна стрелба с автомат Калашников - АК-47 между военните формирования от състава на 61 Стрямска механизирана бригада  - Карлово.
Най-високи резултати в щафетната стрелба показа отборът на щабен батальон, класирал се на І-во място, отборът на 2 механизиран батальон завоюва ІІ-ро място, а на ІІІ-то място се класира отборът на батальона за защита на силите.
В дуелната стрелба победител е отборът на 2 механизиран батальон, следван от отбора на рота „Военна полиция”, а ІІІ-то място завоюва отборът на батальона за защита на силите.
В комплексното отборно класиране по дуелна и щафетна  стрелба след оспорвана надпревара І-во място извоюва отборът на 2 механизиран батальон, на ІІ-ро място се класира отборът на батальона за защита на силите, а ІІІ-то място зае тимът на щабен батальон.
Участниците в състезанието демонстрираха високо бойно ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени