Днес, 18 януари, в Асеновград пред паметника на генерал Виктор Дандевил, се проведе поклонение и ритуал по поднасяне на венци  по повод честването на 143 години от освобождението на града от османско владичество. На същото това място преди 143 години признателните асеновградчани посрещат своите освободители – отряда под командването на генерал Виктор Дезидерович Дандевил, който преследва отстъпващата армия на Сюлейман паша.
Ритуалът започна с приемане строя на почетния караул от заместник-командира на 4-ти полк подполковник КрасимирТашев.
Свещеници от Асеновградска духовна околия отслужиха заупокойна панихида за падналите герои. Професор Димо Чешмеджиев от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” и член на Българска академия на науките изнесе слово за тази бележита дата.
В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя, след което всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание.
На честването присъстваха кметът на ... още
На 16 януари 2021 г., военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово взеха участие в тържественото честване на 143-ата годишнина от избора на Първия градски съвет в Карлово.
Ритуалът започна с отдаване на военни почести по посрещане на председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цвета Караянчева на площад „Васил Левски”. Продължи с празничен водосвет в храм “Свети Николай” - мястото, където на 16 януари 1878 година, само няколко дни след Освобождението на китното подбалканско градче Карлово, сред 35 души Васил Караиванов е избран с тайно гласуване за председател на Първия изборен градски съвет. Направена бе и кратка историческа ретроспекция на събитията, станали в църквата по повод избора на първия Градски съвет от представител на Историческия музей в Карлово.
Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към будната съвест на тогавашната карловска интелигенция ... още
Днес, 15 януари, във 2-ра механизирана бригада се проведе анализ на подготовката на формированието през 2020 година, на който присъства заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. В своя доклад командирът на бригадата бригаден генерал Стоян Шопов представи най-важните направления в дейността през 2020 г. съгласно нейната мисия и се спря на бойната готовност, бойната подготовка и изпълнените задачи от  формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ). Той обърна внимание и на положените усилия за запазване здравето на военнослужещите и взетите мерки за недопускане разпространението на Covid-19.  
Бригаден генерал Стоян Шопов благодари на личния състав за положените усилия и постигнатите резултати и насочи внимание към основните приоритети, отговорности и предизвикателства през 2021 година.
В заключение той заяви: „През 2020 година формированията от бригадата участваха активно и успешно ... още
На 13 и 14 януари годишни анализи се проведоха в Единния център за начална подготовка – Плевен, Бригадното командване – Благоевград и Центъра за подготовка на специалисти - Сливен. В Плевен и Благоевград на тях присъства заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.  
Командирите на ЕЦНП полковник Марин Господинов и на БрК полковник Митко Балтов се спряха подробно на всички направления, по които е работено през годината, като полковник Балтов обобщи, че „извънредната епидемична обстановка е предизвикателство, което е атестат за командирите и техните подчинени да проверят своите възможности и да докажат на дело, че са подготвени да се справят с предизвикателствата на динамично променящата се заобикаляща ни среда“. С добро планиране, подготовка на високо ниво и лична мотивация на военнослужещите, Covid-19 не е повлиял върху изпълнението на поставените цели и задачи в Бригадното командване.
В своето изказване бригаден ... още
На 12 януари в 61-ва механизирана бригада – Карлово се проведе Анализ на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията през 2020 г. В него участваха заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, офицери от командването и управлението на бригадата, командири на батальони и дивизиони, командири на роти и батареи, както и главните сержанти на формированията от състава на бригадата.
В своето експозе бригаден генерал Дешков анализира задачите и мероприятията, изпълнени от бригадата по трите мисии на БА, като се спря подробно на всички направления, изпълнявани през 2020 година. Той отбеляза, че някои мероприятия имат слабости, които могат да бъдат отстранени през настоящата година. Непроведените, поради епидемиологичната обстановка, мероприятия не са повлияли на цялостното ниво на подготовка на щабовете и формированията от бригадата. След това ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени