На 4 октомври 2012 г. военнослужещи от военните формирования на Сухопътните войски участваха в различни мероприятия, свързани с честването на 100 годишнината от Балканската война 1912 – 1913 г.
Стартът на тържествата беше  даден в 10:00 часа, на Централния площад в град Любимец, където  военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково участваха в ритуал в по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите войни в Балканската, Междусъюзническата и Първата и Втората световни войни. В 12:00 часа  военнослужещи от същото формирование участваха и  в ритуал по тържествено поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Балканската война на  историческия връх Шейновец, край Свиленград. На ритуала присъстваха областният управител на Хасково госпожа Ирена Узунова, заместник-командирът на военно формирование 52740 – Хасково майор Иван Райков, представители на общините Хасково, Свиленград, Любимец, на ... още
Заключителен етап на командно-щабното „Траен мир – 2012“ наблюдаваха президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев,  министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, командирът на Военновъздушните генерал-майор Константин Попов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов, други висши офицери от Българската армия, представители на местната власт. Сред гостите, наблюдаващи учението на 4 октомври, присъстваха военни аташета, тук беше и военна делегация от Босна и Херцеговина.
Същинската част на Командно-щабното учение на Сухопътните войски „Траен мир 2012“ се проведе от 2 до 4 октомври 2012 г. на полеви учебен полигон „Корен“. То е в ... още
На тържественото събрание в читалище „Васил Левски” в Карлово по повод 20-годишнината на 61-ва бригада присъстваха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Димитров, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, кметове на общини от Розовата долина, генерал-лейтенант от резерва Гиньо Тонев, бившите командири на бригадата бригадните генерали от резерва Тодор Вангелов и Кольо Милев, ветерани и военнослужещи от бригада.
Получени бяха много поздравителни адреси, по случай празника на 61-ва бригада. Бяха наградени военнослужещи със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командващият на Съвместното командване на силите и командирът на Сухопътните войски. Награди поднесоха също кметът на Карлово Емил ... още
И вчера, 02.10.2012 г. на УП „Корен” продължи провеждането на КЩУ „Траен мир 2012”.
В хода на неговато провеждане военнослужещите и военните формирования бяха изправени пред нови изпитания. Съгласно плана на учението те трябваше да реагират на 25 ситуации, изискващи незабавни действия в условията на  различни инциценти. Трудностите, които военнослужещите трябваше да преодоляват бяха свързани с най-често срещаните кризисни ситуации, в които могат да попаднат военнослужещите по време на участие в мисия по опазване на мира.
Днес учението продължава.
На 1 октомври 2012 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от военно формирование 52740 – Хасково в състав от 3 военнослужещи унищожи 1 брой  40мм сигнална ракета намерена под чeшма в дворa на къща, в град Димитровград.
Ръководител на групата бе старши лейтенант Здравко Ангелов от военно формирование 52740 – Хасково.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени