Трети ден продължава участието на две модулни групи от състава на Сухопътните войски в гасенето на пожара на най-трудните направления в резервата „Бистришко бранище” в района на Витоша.
Модулът от военно формирование 42600 – Мусачево изпълнява довършителни дейности по доизграждане на главната просека за придвижване на противопожарната техника, дооборудва  площадките за разполагане на такава техника и транспортира личен състав, включително и доброволци.
На друго направление военнослужещите от модула за гасене на пожари на военно формирование 28610 – Горна баня продължават разчистването на просека, която да спре разпространението на огъня.
В същото време, 136 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи  за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси, продължават да извършват прочистване от взривни остатъци ... още
Осемдесетте военнослужещи от Сухопътните войски, участващи в гасенето на пожара в резерват „Бистришко бранище” в района на Витоша са на най-трудните направления.
Модулната  група от състава на военно формирование 42600 - Мусачево от вчера е съсредоточила усилията си в „прокарването на път през гората”, който да даде възможност на противопожарната техника да достигне до района на пожара. Поради особено тежките условия на трасето, там, където са специалистите-химици от Сухопътните войски, доброволци не се допускат.
Модулната група за гасене на пожари от  военно формирование 28610 – Горна Баня съвместно с представители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са съсредоточили усилията си в изграждането на просеки, които да  не допуснат разпространението на пожара.
В изпълнение на програмата за двустранно сътрудничество от 03 до 06.07.2012 г. на официално посещение у нас пристигна командващият на Сухопътните войски на Украинските въоръжени сили генерал-полковник Генадий Воробьов. Целта на посещението е да се затвърдят добрите взаимоотношения между Сухопътните войски  на двете страни, обмяна на опит по подготовката на сухопътните формирования за участие в мисии по поддържане на международния мир и сигурност, по въпроси касаещи формирането, подготовката и използването на модулни формирования определени за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии и не на последно място възможностите за разширяване на сътрудничеството между Сухопътните войски на Република България и Република Украйна.
Церемонията по официалното посрещане на генерал-полковник Генадий Воробьов  се състоя  днес, 04.07.2012 г., в сградата на бул. „Тотлебен”34.
Генерал-полковник Воробьов бе приет от командира на ... още
Днес, 03.07.2012 г., началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев посетиха военнослужещите от Сухопътни войски, работещи в района на пътен възел „Петолъчката” край Сливен по ликвидиране на последиците от взрива в складовете на „Берета Трейдинг” край с. Лозенец.
Ръководителят на операция „Чист хоризонт”, под чието непосредствено ръководство са  специализираните екипи, полковник Иван Сяров  запозна генерал Симеонов и генерал-майор Василев с извършеното до момента и със задачите, стоящи за непосредствено изпълнение.
Полковник Сяров докладва, че към 17.00ч. на 02.07.2012 г. са проверени 6 766.8 дка, което е 25% от общата площ за прочистване – 27 475 дка, и съставлява 60% от земеделските земи и 75% от обработваемите площи с житни култури. Към момента на 100% са проверени обработваемите площи в 1-но километровата зона и засетите с ечемик площи в ... още
Днес, 3 юли 2012 г. на полигон „Ново село” се проведе церемония по откриването на многонационалното съвместно обучение “Black Sea Rotational Force 12” с участието на военнослужещи от Сухопътните войски, Морската пехота на САЩ и Въоръжените сили на Република Сърбия.
На церемонията присъстваха полковник Явор Матеев – Началник на отдел „Съвместни съоръжения“ в Министерството на отбраната на Република България, полковник Петър Боиклиев – Заместник-началник на отдел „Бойна подготовка на войските“ в Командването на Сухопътните войски и подполковник Петър Желев – Началник на полигон „Ново село“.
Приветствени слова към участниците произнесоха полковник Матеев и майор О‘Лиъри – Командир на „Черноморски ротационни сили 12” за България от американска страна.
Съвместното обучение ще се проведе на два етапа – от 03 до 22 юли и от 23 юли до 5 август. Участие в него ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени