В съответствие с плана на подготовка на командирите, щабовете и военните формирования, за времето от 17 до 19 април, в гарнизон Казанлък, под формата на тактическо учение с използване на войски на местността се извърши сертификация на самоходен артилерийски дивизион от състава 61 механизирана бригада.
Учението се явява финален  етап на 3 годишния цикъл за подготовка и потвърждаване на оперативната съвместимост и бойната готовност на самоходния артилерийски дивизион, като декларирано подразделение за силите на НАТО с по-ниска степен на готовност.
Целта на учението  бе да се оценят способностите на щаба на  самоходния артилерийски дивизион да планира, подготвя и провежда операции, като формирование за бойна поддръжка от състава на 61 механизирана бригада.
По време на учението, група от Командването  на Сухопътните войски, ръководена от началника на  отдел „Бойна подготовка на войските” - полковник Николай Караиванов, ... още
Днес 18.04.2012 г. в командването на Сухопътните войски се проведе работна среща на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев с екипа от  Центъра за гражданско-военни отношения Монтерей, САЩ. Негови представители в  продължение на две години оказваха методическа помощ за извършване на Прегледа на структурите на Въоръжените сили на Сухопътните войски и  Българската армия.
По време на срещата генерал-майор Стефан Василев направи преглед на извършената съвместна  дейност и благодари на представителите на Центъра  за помощта,  която те са им оказали. Като много полезен резултат от тази дейност той посочи въвеждането на хибридния модел  при планирането и подготовката на малките войскови единици, обучението на военнослужещите от първата батальонна бойна група в базите на американската армия в Германия и съвместните българо-американски учения на полевия учебен полигон на Ново село.
От своя страна Томас Янг, който беше ... още
На 10 април 2012 г. модулно формирование за разузнаване, идентифициране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси oт военно формирование 28610 - София от Сухопътните войски, с ръководител старши сержант Здравко Зарев унищожи 1 брой артилерийски снаряд, открит в землището на с. Яхиново, община Дупница.
На 11 април 2012 г. модулно формирование за разузнаване, идентифициране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси oт военно формирование 28880 - Белене от Сухопътните войски, с ръководител капитан Любомир Любомиров унищожи 1 брой артилерийски снаряд, открит в землището на с. Върбица, община Плевен.
На 12 април 2012 г. модулно формирование за разузнаване, идентифициране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси oт военно формирование 54060 - Шумен от Сухопътните войски, с ръководител капитан Димитър Попов унищожи  1 брой артилерийски снаряд, открит в землището на с. Марково, община Каспичан.
В изпълнение на мисия „Принос към националната сигурност в мирно време” и съгласувано с ръководството на община Стара Загора от 04.04. до 06.04.2012г. подвижен лекарски екип от военно формирование 24150 – Стара Загора проведе безплатни медицински прегледи на жителите на с. Ловец, с. Козаревец, с. Борово,   с. Самуилово и с. Воденичарово, област Стара Загора.
По време на тяхното провеждане медицинският екип измери кръвното  налягане, направи кардиограми  и установи здравния статус на 84 жители на посочените населени места.
На 4 и 5 април на работно посещение в Сухопътните войски беше
заместник-началникът на щаба на Сухопътните войски на САЩ в Европа бригаден генерал Майкъл Билс. През първият ден от посещението той песети военно формирование 34750 – Карлово, където се подготвя първата батальонна бойна група. Във военното формирование бригаден генерал Майкъл Билс се запозна с провеждащият се под ръководството на американски военнослужещи курс по противодействие на импровизирани взривни устройства, с хода на занятията по английски език и присъства на  тримесечния брифинг на командира на първата батальонна бойна група подполковник Цветан Кочанков пред командира на военното формирование бригаден генерал Красимир Кънев.
През вторият ден от визитата генерал Майкъл Билс имаше работна среща с командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев. Двамата генерали направиха преглед на извършената досега дейност по подготовката на първата батальонна бойна група и набелязаха ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени