На 20 февруари, на централния площад в град Хасково се проведе ритуал по тържествено посрещане на военнослужещите от 12-ти контингент от въоръжените сили на Република България, участвали в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина «АЛТЕА» и награждаване на военнослужещи, отличили се  по време на спасително-евакуационните дейности при неотдавнашните наводнения в с. Бисер. В ритуала участваха министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов,  командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, областният управител на Хасково Ирена Узунова, заместник-кметът на община Харманли Минко Ангелов, депутати и граждани.
Министърът на отбраната Аню Ангелов благодари на военнослужещите, участвали в операция „Алтея” и ги награди със  знак за „Участие в мисия”. Със своя заповед той награди 6 военнослужещи военно формирование 52740 – Хасково, отличили се по по време на ... още
 
По повод 139-та годишнина от героичната гибел на Апостола на българската свобода Васил Левски, военнослужещи от военно формирование 34750 – Карлово взеха участие на 18 февруари в  тържествена проверка (заря) и на 19 февруари във възпоменателен митинг- поклонение.
По време на тържествената  проверка (заря) на 18 февруари, заедно със жителите на град Карлово, пред живота и делото на Левски  се преклониха президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили  Росен Плевнелиев, министърът на отбраната на Република България Аню Ангелов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев, командирът на Сухопътните войски генерал – майор Стефан Василев.
Слово за делото на Левски произнесе президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили  Росен Плевнелиев. Проверката (заря) завърши с военен ритуал  за поднасяне на цветя  на паметника на Левски и ... още
В изпълнение на молба на Българската федерация по ски,  с разрешение на министъра на отбраната Аню Ангелов и заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, две групи военнослужещи от военно формирование 32990 – Пловдив и 28330 – Смолян в състав от 40 военнослужещи  с ръководители подполковник Димитър Кацаров и майор Желязко Желев,  от 23 януари оказват помощ в подготовката на състезателните трасета, на които се провеждат вчера и днес състезанията за Европейската купа по ски за мъже слалом в курортен комплекс Пампорово и състезателните трасета в Банско, на които ще се проведат състетзанията  за Световната купа по ски на 18 и 19.02. и на 25 и 26.02.2012 г. супер гигантския слалом и спускане за жени.
Днес, след приключване на състезанията  за Европейската купа по ски в курортен комплекс Пампорово, военнослужещите ще се пренасочат в Банско където 35 военнослужещи под ръководството на командира на военно формирование ... още
Днес, 09.02.2012 г. продължава участието на военнослужещите от Сухопътните войски във спасително – възстановителните дейности и оказването на помощ на бедстващото население в различни селища на страната.
Военнослужещите от военно формирование 48430 – Стара Загора  продължат да  евакуират населението от  наводнените квартали на град Свиленград.
По искане на областния управител на Хасково една верижна машина от военно формирование 52740 – Хасково оказва помощ за извличане на закъсали автомобили по маршрута Хасково – Черепово. Камион с висока проходимост от същото формирование  е тръгнал за Симеоновград за да достави хранителни продукти и медикаменти за жителите от наводнения квартал „Злати дол”.
По искане на областния управител на Стара Загора Недялко Недялков военнослужещите от военно формирование 24150 – Стара Загора ще доставят една водоносна и чиста питейна вода за населението в с. Горно Ботево.
Днес, 08 февруари 2012 г., в 08.30 часа, модул от военно формирование 24150 – Стара Загора под ръководството на капитан Петър Петров със 17  водоноски се отправи към населените места Любимец и Свиленград, където трябва да достави чиста питейна вода на населението от засегнатите от наводнението райони.
В 09.30 друга модулна група от военно формирование 52740 – Хасково е започнала изпълнение на задача за подвоз на хранителни продукти и медикаменти в с. Константиново и гр. Симеоновград.
Модул от военно формирование 48430 – Стара Загора продължава да оказва помощ на населението в наводнените райони на град Свиленград като от началото на операцията до момента са евакуирани повече от 350 души от наводнените кварталите Гебран и Граничар. В момента един бронетранспортьор разбива  заледените пътища в квартал Гебран, а друг бронетранспортьор е в готовност да се отправи към село Миладиново, за да извози един починал мъж..
Бедственото ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени