Като част от честванията на празника на Сухопътните войски, на 08.11.2012 г. от 11 часа на  територията на гарнизонен учебен център „Николаево” се проведе „Ден на бойното майсторство”. Участваха военнослужещи от военните формирования от гарнизон Плевен.
Началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев запозна гостите и журналистите с развитието на Сухопътните войски през годините, мисиите зад граница, в които са участвали военнослужещите от гарнизона и с характеристиките на ГУЦ „Николаево”. Бяха направени демонстрации на част от възможностите на различни образци оръжие, което е на въоръжение в сухопътните формирования, разположени в Плевен. Сформирани бяха отбори по стрелба с АК 7,62 мм, пистолет „Макаров”, ЗУ-23-2, БМП-3 и РПГ-7. На отличилите се военнослужещи и журналисти в стрелбата с различните видове оръжия, бяха връчени предметни награди и грамоти от общинския ... още
 
На 08.11.2012 г. на полигон Ново село сe проведе ВИП-ден на тактическото учение „Съюзна сила 12“, което е определено за финален етап в 18-месечния процес на подготовка и оценяване на 1-ва батальонна тактическа група. Тя е сформирана от състава на 61-ва механизирана бригада и е в съответствие с новата визия за развитие на Сухопътните войски на БА.
По време на ВИП деня, 1-ва батальонна бойна група изпълнява широк спектър от операции по установяване на сигурност в зоната за отговорност. Бяха наблюдавани: действия на рутинен патрул и на конвой, осигуряване на логистичен конвой при попадане в комбинирана засада. Последваха действия на силите за бързо реагиране в отговор на атака срещу конвоя и блокиране и унищожаване на нападателите. В хода на учението беше извършена медицинска евакуация с вертолет, евакуация на повредена машина, както и развръщане на тежък механизиран мост. Учението завърши с унищожаване на бунтовническите лагер и група. Командир на ... още
Днес, 7.11.2012 г. в административната сградата на „Тотлебен” № 34 се състоя тържествената церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Сухопътните войски”. След прочитането на президентските укази за назначаване и повишаване в следващо генералско звание, генерал Симеон Симеонов благодари на генерал-лейтенант Стефан Василев за „неговата служба и всеотдайност” и каза, че е „още по-доволен”, че ще има възможността да работят по-отблизо. „На добър час, ние вярваме във вас!” беше пожеланието към новото ръководство на Сухопътните войски.
На свой ред генерал-лейтенант Стефан Василев, заместник-началник на отбраната, благодари за оказаното му доверие и за приноса на всички онези, с които е работил през годините като командир на Сухопътните войски. „С това командване една от основите ни задачи беше да пазим достойнството на хората и да повдигаме авторитета на Сухопътните войски.” „Аз вярвам ... още
На 06.11.2012 г. от 10.00 часа във военно формирование 34750 - Карлово се  проведе церемония по сдаване и приемане на длъжността «Командир на 61 мбр».
 Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов прочете указите за освобождаване на бригаден генерал Красимир Кънев от длъжността «командир на 61 мбр» и назначаването му за заместник – командир на  Сухопътните войски и указ за назначаване на бригаден генерал Димитър Шивиков за командир на 61 мбр.
Бригаден генерал  Кънев благодари на личния състав съвместната работа и постигнатите резултати .
Бригаден генерал Шивиков прие  бойното знаме на бригадата чисто и неопетнено.
Комисия от Сухопътните войски  с председател бригаден генерал Андрей Боцев - началник на Щаба на Сухопътните войски  извърши инспекторско изпитване.
              Церемонията завърши с ... още
Днес, 06.11.2012 г, с откриването на специално подредена експозиция в Националния военноисторически музей по повод 127 години от Сръбско българската война, бе сложено началото на честванията на Празника на Сухопътните войски – 19 ноември.
В присъствието на военнослужещи и цивилни служители от Командването на Сухопътните войски и на представители на НВИМ, полковник Гошо Мерджанов – заместник –началник на Щаба на Сухопътните войски откри експозицията, подредена специално за празника. В нея могат да бъдат видени експонати, представящи облеклото и  въоръжението на българските воини, участвали в Сръбско-българската война, отличия, с които са били награждавани, пленени сръбски оръжия, както и картини с епизоди от войната.
Полковник Мерджанов подчерта, че датата на откриването на изложбата е подбрана така, че да бъде припомнено значението на битката при Брезник, в която Радомирският отряд под командването на капитан Кисов се хвърля с ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени