126 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи  за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .
През вчерашния ден, 25 юни,  бяха открити и изнесени 5 броя невзривени боеприпаси и 65 килограма взривни остатъци. Разузнати и повърхностно прочистени са вече 14,3% от общата засегната площ. Специализираните екипи  изпълняваха отново задачи в ниви засети с пшеница в землището на село Лозенец, община Стралджа при изключително тежки условия.
Днес, 26 юни, приоритетно продължава визуалното претърсване и маркирането на откритите боеприпаси в земеделски ниви с ечемик в района на село Горно Александрово, община Сливен.
В изпълнение на третата мисия на Българската армия „Принос към националната сигурност в мирно време” и на основание заповеди на министъра на отбраната на Република България г-н Аню Ангелов, на Началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, на Командващия  СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов и на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев е създадена организация за оказване на помощ на държавната и местната администрация по ликвидиране на последствията от инцидента в района на „Производствено-складова база за боеприпаси   - Стралджа – Мараш”, гр. Стралджа, област Ямбол с оператор „Берета Трейдинг” ООД – София.
В резултат на това през изминалата седмица 136 военнослужещи с 27 броя автомобилна и специална техника от различни формирования на Сухопътните войски, извършиха прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси на 2746 декара  прилежаща територия от ... още
130 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .
През вчерашния ден, 21 юни,  бяха открити и изнесени 30 броя невзривени боеприпаси. Разузнатата и повърхностно прочистена е площ около 790 декара засети със земеделски култури. Специализираните екипи  изпълняваха задачи при изключително тежки условия, при стриктно спазване на мерките за безопасност.
Днес, 22 юни, приоритетно продължава визуалното претърсване и маркирането на откритите боеприпаси в земеделските земи, от които предстои да се прибере реколтата.
От 19 до 20 юни във войскови район Горна баня се проведе  тактическо учение за национално сертифициране на модул от рота CIMIC от състава на в.ф. 28610 – София  за участие в NRF-2013г. Командир на модула е капитан Милена Късльовска.
Комисия от Сухопътните войски с председател подполковник Николай Киров, провери готовността на модула за застъпване в дежурство. Беше изграден  CIMIC център, практически се проиграха ситуации от пълния спектър CIMIC задачи, като се ползваха утвърдените тактики, техники и процедури. Сертифицирането приключи с оценка „Отличен” за модула подготвящ се за участие в NRF-2013г.
Ден по-късно започна сертифицирането на взвод за радиационно и химическо разузнаване от 1 батальон за ЯХБЗ и Е от състава на в.ф. 42600 – Мусачево, за участие в NRF-2013г.
В хода на националното сертификационно учение „PEACE DEFENDER 2012” комисия от Сухопътните войски с председател полковник Анатоли Грозданов ... още
На 20.06.2012 г. в гарнизон Хасково се проведе Заключителният етап на прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътни войски. Гости на военнослужещите по време на прегледа  бяха областният управител на област Хасково г-жа Ирена Узунова и заместник-кметът на града г-жа Недялка Сталева, както и много граждани.
В Заключителния етап на прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътни войски. взеха участие най-добре представилите се  на прегледите във военните формирования индивидуални изпълнители и състави от 61 механизирана бригада - Карлово, 2 лека пехотна бригада - Стара Загора, 4-ти артилерийски полк - Асеновград, 55-ти инженерно-сапьорен полк - Белене, 110-ти логистичен полк - Пловдив, Центъра за подготовка на танкови подразделения - Сливен и 68-ма Бригада специални сили - Пловдив. Техните изпълнения бяха оценявани от комисия от Командването на Сухопътните войски с председател началника на отдел „Личен състав” полковник ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени