На 22.11.2012 г., в Командването на Сухопътните войски беше проведена протоколна среща за представяне на новоназначения аташе по отбраната на Република Гърция у нас полковник Григориус Руманис. По време на срещата на госта бе изнесен брифинг за състоянието и перспективите за развитие на Сухопътните войски на Българската армия и бяха дискутирани въпроси по двустранното военно сътрудничество. Полковник Руманис изрази задоволство от отличните връзки между двете страни и изрази готовност усилено да работи за утвърждаването и задълбочаването на сътрудничеството между Сухопътните войски на двете страни. От Командването на Сухопътните войски присъстваха бригаден генерал Андрей Боцев – началник на щаба на Сухопътните войски и полковник Ивайло Братойчев.
На 21.11.2012 г. Златоград празнуваше 100 годишнината от Балканската война и от освобождението на града. В тържествата участваха военнослужещите от 101 алпийски батальон град Смолян.
Тържествата започнаха с  ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите във войните и продължиха с тържествена проверка (заря) в центъра на Златоград, в която взеха участие военнослужещи от 101 алпийски батальон. На честванията присъстваха заместник-министърът на отбраната на Република България Августина ЦВЕТКОВА командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко НЕНОВ, областният управител на област Смолян инж. Стефан СТАЙКОВ, областният управител на област Ксанти Република Гърция КАРАГУНИС, кмета на град Златоград Мирослав ЯНЧЕВ, народните представители Недялко Славов и Даниела ДАРИТКОВА много граждани и гости на град Златоград.
На 20.11.2012 г. беше отбелязан тържествено празника на военно формирование 26 400 – Благоевград. На тържествено събрание, посветено на празника командирът на формированието подполковник Васил Челенков произнесе приветствено слово. Бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от личния състав по случай празника на военното формирование. Празничната програма включваше рецитал от писателски клуб „Оксиморон”, демонстрация от клуба по бойни изкуства с ръководител Илия Илиев, програма-спектакъл на самодейни състави от военно формирование 26 400 и фолклорна формация „Мегдана” към Военен клуб Благоевград.
Гости на празника бяха началникът на военен отдел – Благоевград подполковник Петър Митев, представители от областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, началникът на Граничен полицейски участък – Благоевград комисар Огнян Богоев, началникът на военен клуб – Благоевград Недко Шопов, ... още
Празника на Сухопътните войски – 19 ноември беше отбелязан с дни на отворените врати в отделните военни формирания от състава на Сухопътни войски.
Освен възможността да видят различно въоръжение и бойна техника, гостите присъстваха на различни демонстрации а в някои формирования  взеха участие в турнири по стрелба, като специално място беше отделено и на най-малките.
По повод празника бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, бяха поднесени венци и цветя, като в Карлово, Смолян и София бяха организирани и тържествени концерти с участието на представителния ансамбъл на Българската армия, местни фолклорни и танцови групи.
В чевстванията взеха участие и представители на местната власт. На всички, които уважиха празника на Сухопътните войски благодарим от сърце!
 
Днес в театър „Българска армия” се проведе тържествено събрание-концерт по случай празника на Сухопътните войски 19 ноември!
„Нашият ежедневен труд е насочен към изпълнение на задачи по трите мисии на Българската армия. В изпълнение на първата мисия „Отбрана” с гордост може да заявим, че през годината в Сухопътните войски няма провалени учения. По втората мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност” и в този момент повече от 500 офицери, сержанти и войници от Сухопътните войски, с всяко свое действие, денонощно, на хиляди километри от родината, защитават честта на България. Всеки ден и във всяка ситуация ние сме готови да се притечем в помощ на населението, така както повелява третата мисия на Българската армия – „Принос към националната сигурност в мирно време”. През годината бяхме плътно до пострадалите от тежките наводнения в Бисер, Харманли и Симеоновград, наши специалисти в изключително ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени