Част от тържественото честване на Празника на Сухопътните войски 19 ноември бе походът „По стъпките на Сливнишките герои” с участието на генералите, офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски, военнослужещи от военните формирования на войските и представители на местната власт на община Сливница, начело с кмета на общината господин Васко Стоилков.
На различни етапи от похода към основната колона се присъединиха и представители на Подофицерско дружество „Гургулят –потомци” и представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от гр. Русе.
Началото на похода бе дадено пред Паметника на капитаните в района на бившето поделение в Сливница. Въпреки, че поделението отдавна вече не е действащо, районът около Паметника бе почистен и освежен. Под звуците на военни маршове, участниците в похода се построиха за отдаване на почит на героите.
Гост-лекторът от НВИМ доктор Стоян Николов ... още
 
На 12 ноември, понеделнник, започна тридневното тактико-специалнo учение (ТСУ) за сертифициране по CREVAL на инженерната-мостова рота за обща поддръжка и взвода за унищожаване на взривни материали от военно формирование 54470 от състава на 55 инженерен полк.
В първия ден на учението бяха изнесени брифинги от председателя на комисията полковник Светослав Халваджиев, началник на сектор „Подготовка и сертифициране на декларирани формирования” в командването на Сухопътните войски, командира на военно формирование 54470 майор Калоян Василев и командира на ротата капитан Атанас Атанасов.
Комисията и наблюдателите, представители от командването на НАТО в Мадрид, се запознаха с документацията за сертифициране.
В хода на оценяването на практическите действия на ротата на местността, намираща се в покрайнините на град Белене, военнослужещите от инженерната мостова рота за обща поддръжка, устроиха двуотворен мост от комплекта ТММ – 3М ... още
На 13 и 14 ноември в  гр.Карлово се проведе държавно военно първенство по футбол под егидата на националната  военно спортната федерация.
Финалистите от четирите военно спортни клуба в страната се срещнаха в Розовата долина където играха двата полуфинала.
ВСК „Стрямци-61” Карлово победи Войсковия университетски спортен клуб на НВУ „ВасилЛевски” Велико Търново с 3:0, а ВСК „Атия – 2007” се наложи над ВСК„Артилерист” Асеновград с 5:3  след дузпи. В редовното време 1:1.
На финала „Стрямци-61” надиграха „Атия – 2007”   с 5:0.
На първенството присъстваха генерал-майор от резерва Йордан Йорданов, полковник Христо Зафиров като членове на управителния съвет на националната  военно спортната федерация, г-жа Светла Костова представител на Министерството на Физическото възпитание  и спорта,  началникът на гарнизона бригаден генерал Димитър ... още
Днес, 15.11.2012 г., по случай празника на Сухопътните войски, на полигон „Сливница” се проведе традиционния турнир по стрелба с автомат „Калашников” за купата на Командира на Сухопътните войски и турнир по стрелба с пистолет „Макаров” за представителите на СМИ.
В щафетна стрелба с автомат „Калашников” на първо място се класира отборът на в.ф. 46690 – Пловдив, на второ място в.ф.32990 – Пловдив, на трето в.ф. 26400 – Благоевград. В дисциплината „Военен трибой” индивидуален първенец е с-на Димитър Димитров от в.ф. 24620 – Свобода, отборен първенец в тази дисциплина е в.ф. 32990 – Пловдив. Комплексен първенец в турнира по стрелба и носител на купата на Командира на Сухопътните войски е отборът на в.ф. 32990 – Пловдив, на второ и трето място се класираха съответно отборите на в.ф. 22220 – Сливен и в.ф. 46690 – Пловдив. Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден ... още
Днес,  14.11.2012 г., от 10.00 часа  в Административната сграда на бул.”Тотлебен” 34 се проведе протоколна среща за представяне на  новоназначения военен аташе на              Р Украйна полковник Виктор Руденко.
Генерал-майор Ненов запозна полковник Руденко със състоянието и перспективите за развитие на Сухопътните войски на Българската армия.
Обсъдено бе и двустранното военно сътрудничество на Сухопътните войски Българската армия  със Сухопътните войски  на  Република Украйна.
На края на срещата Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов благодари на отпътуващия аташе по отбрана полковник Олександър Романюк за отличната съвместна работа по време на неговия престой в Република България.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени