Във военно формирование 28880 - Белене се проведе курс „CIED COMBAT ENGINEERS” /противодействие на импровизирани взривни устройства от специализирани инженерни тимове/, като част от съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force 2012” и в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2012 г.
Курсът се проведе от 26.06 до 28.06.2012 г., под ръководството на американски военнослужещи – инструктори, специалисти в областта на противодействието на импровизирани взривни устройства /ИВУ/. Съвместната подготовка се оценява като изключително полезна за българските инженерни специалисти.
В хода на занятията по време на брифингите военнослужещите се запознаха с опасностите от ИВУ и начините на движение при откриването им. След което, практически отработиха задачи по откриване, маркиране и докладване за наличието на импровизирани взривни устройства при движение пеш и на машини.
126 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи  за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .
През вчерашния ден, 28 юни,  бяха открити и изнесени 5 броя невзривени боеприпаси. Разузнати и повърхностно прочистени са 407 декара. Специализираните екипи  изпълняваха отново задачи в районите на земеделските земи, като в резултат на техните усилия 100% от нивите с ечемик вече са проверени.
Днес, 29 юни, се извършва ротация на военнослужещите от специализираната тактическа група и приоритетно продължава визуалното претърсване и маркирането на откритите боеприпаси в землищата на селата Лозенец и Горно Александрово.
Целта на срещата бе генерал-майор Василев да изкаже своята и на ръководството на СВ благодарност, за незаменимата помощ, която офисът за отбранително сътрудничество на САЩ оказа през последните 3 години при реализирането на военното сътрудничество между сухопътните войски на България и САЩ.
Генерал-майор Василев отбеляза, че благодарение на лична ангажираност и себеотрицание на подполковник Барлоу, са реализирани важни за Сухопътните войски на Българската армия проекти като:
- езикова програма за обучение по английски език на личен състав от 61 мбр, през която към момента са преминали обучение над 150 военнослужещи. Трима военнослужещи са преминали специализирано обучение за езикови инструктори. Продължава развитието на програмата и за други военни формирования на Сухопътните войски;
- обучението в курсове по програмата IMET на Правителството на САЩ  се увеличи три пъти през настоящата 2012 г. в сравнение с миналата година. С подкрепата на Офиса за ... още
123 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи  за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .
През вчерашния ден, 27 юни,  бяха открити и изнесени 16 броя невзривени боеприпаси. Разузнати и повърхностно прочистени са 481 декара. Специализираните екипи  изпълняваха отново задачи в районите на земеделските земи, като в резултат на техните усилия 95% от нивите с ечемик вече са проверени.
Днес, 28 юни, приоритетно продължава визуалното претърсване и маркирането на откритите боеприпаси в землищата на селата Лозенец и Горно Александрово.
На 26 юни 2012г. заместник - командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов за втори път в рамките на една седмица инспектира дейността на военнослужещите от Сухопътните войски, които работят за прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш”. 
На срещите с групата работеща в тактическия оперативен център и с военнослужещите от състава на специализираните групи бригаден генерал Ненов не скри задоволството си от създадената отлична организация и добре свършената работа. Воините от Сухопътните войски за пореден път доказаха, че са готови да изпълняват своята мисия за подкрепа на населението при бедствия и аварии. Тяхната упорита работа при особено тежки условия направи възможно навременното прибиране на реколтата в района на инцидента.
Отлична оценка за дейността на специализираните групи бе дадена  по-късно през деня и от кризисния щаб  ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени