На 06.08.2014г. генерал-майор Тери „Макс” Хейстън посети в.ф. 22220 – Сливен и се срещна с командира полковник Христо Стаматов и командването на формированието. Това не е неговата първа визита тук, а спомените от предишните определено са добри, категоричен е генерал-майор Хейстън. Във в.ф. 22220 на въоръжение са бойни бронирани машини и това е една от водещите причини за симпатията към формированието от страна на генерал-майор Хейстън, чийто служебен път е започнал в американската 2-ра бронирана дивизия, 3-ти взвод на 67-ми батальон, като командир на танков взвод, после заместник-командир на рота, логистик в батальон. След последвалата впечатляваща военна кариера, от 1 януари 2010г. генерал-майор Тери „Макс” Хейстън е назначен за 75-ти генерал-адютант на Тенеси, отговаря за ръководството на Военния отдел на Тенеси, който включва Сухопътната част на Националната гвардия, Въздушната част, Агенцията за ръководство по време на кризисни ситуации и гвардията ... още
Военнослужещи от военно формирование на 42800 – гр. Плевен продължават и днес 6 август, участието си в спасителните дейности в гр. Мизия.
Вчера, 05.08.2014 г. военнослужещите с автомобилна и специална техника, изпълняваха задачи поставени от кризисния щаб.
За обслужване на населението има агрегат (АД – 30), автомобил за превоз на питейна вода (АРС – 14) и три броя водоноски.
Днес към град Мизия тръгва товарен автомобил ЗИЛ – 131 с още един брой водоноска и с два броя мото помпи „М – 600” за изпомпване на водата от къщите на гражданите в най-наводнената част на града. Развърнат е и палатков лагер за подслоняване на жителите.
Военнослужещи от военно формирование 42800 – гр. Плевен продължават и днес 5 август, участието си в спасителните дейности в гр. Мизия. Командир на модулното формирование е подполковник Пламен Горанов.
През изминалото денонощие 16 военнослужещи с автомобилна техника – Уаз – 469 – 1 брой, Мерцедес „Зетрос” – 1 брой, изпълняваха задачи по претърсване, издирване и евакуация на пострадали и бедстващи хора в наводнените квартали. С помощта на 4 лодки и високопроходима техника пострадалите са транспортирани до безопасни места. В квартала който най- много е залян с вода са върнати по домовете 45 човека за да си вземат медикаментите от първа необходимост и личните документи които са останали там.
Военнослужещите са претърсили два квартала в града и съвместно с органите за пожарна безопасност и защита на населението са евакуират пострадалите граждани. Днес ще продължат дейностите по претърсване и евакуация на пострадали от останалите ... още
Днес, 4 август, 74  военнослужещи с 14  бр. техника от модулните формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия /ФОППБ/ за действия при наводнения на военни формирования 28880 – Белене с ръководител майор Калоян Василев и 42800 – Плевен с ръководител подполковник Пламен Горанов продължават участието си в спасителните дейности в гр. Мизия. През изминалото денонощие военнослужещите изпълняваха задачи по претърсване, издирване и евакуация на пострадали и бедстващи хора в наводнените квартали. С помощта на лодки и високопроходима техника те транспортираха пострадалите до безопасни места. Претърсени са два квартала и съвместно с органите за пожарна безопасност и защита на населението са евакуирани повече от 120 човека.
Днес, 4 август, продължават дейностите по претърсване и евакуация на останалите квартали в града.
Действията на модулните формирования се ръководят от заместник-командира на 61 механизирана бригада полковник ... още
На 02.08.2014 г. в с. Славейно, община Смолян военнослужещи от състава на военно формирование. 28330 – Смолян с командир подполковник Димитър Кацаров взеха участие в тържествата, посветени на 111 години от Илинденско- Преображенското въстание.
Почетен караул от формированието поднесе венци пред паметника на Пею и Колю Шишманови. Кулминацията на тържествата бе тържествената проверка (заря), в която участваха почетни роти от състава на военно формирование 28330 - Смолян и Представителният военен духов оркестър на Военновъздушните сили.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени