На 02.07.2014 г. в 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово тържествено бяха връчени сертификати, удостоверяващи завършено обучение за работа с комуникационно - информационно оборудване, предназначено за тактически оперативни центрове на батальонна бойна група.
Обучението стартира през август 2013 г. и приключи в края на май 2014 г. В него участваха военнослужещи от отделение „Комуникационно -информационни системи” в бригадата, рота за комуникационно -информационна поддръжка към щабния батальон и военнослужещи от състава на сертифицираната през юни 2014 г. батальонна бойна група от 3 механизиран батальон.
Курсовете се ръководеха от специалисти на Harris Corporation и фирма „Милтех” ЕООД, която е представител на Harris Corporation в България.
Сертификатите на успешно завършилите връчи лично изпълнителният директора на „Милтех” ЕООД инж. Илия Марчев. На дипломирането присъстваха инж. Красимир Пингелов – изпълнителен ... още
За времето от 25 до 27.06.2014 г. в град Смолян се проведоха финалните срещи от Държавното военно отборно първенство по футбол на малки врати - жени. В спортната надпревара взеха участие женските отбори на НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново, 61 механизирана бригада – Карлово, 2 механизирана бригада – Стара Загора и 24 авиобаза – Крумово.
На 27.06.2014 г. се проведе решителната финална среща между отборите на 61 мбр и НВУ „Васил Левски”. След оспорвана и всеотдайна борба на футболното поле, почетното първо място зае женският отбор „Стрямци 61” – Карлово. Резултатите от проведените мачове определиха второто място за Университетския военен спортен клуб – Велико Търново. Трето и четвърто място завоюваха съответно отборите на ВСК „Тракиец” – Стара Загора и „Хелиспорт” - Крумово. Призьорите бяха наградени с купи и медали от о. р. генерал-майор Йордан Йорданов – председател на ... още
Във военно формирование 28330 – Смолян от 01 до 03.07.2014 г. се провежда курс по противодействие на импровизирани взривни устройства. В него участват 30 военнослужещи от формированието.
Провеждането на курса е организирано със заповед на командира на формированието подполковник Димитър Кацаров. Ръководители на курса са трима американски инструктори.
Курсът се провежда под формата на презентации и практически действия по откриване и обезвреждане на ИВУ.
От 27 юни, военнослужещи от състава на военните формирования 54060 – Шумен, 28880 – Белене и 32420 – Русе са изпратени за оказване на помощ на населението след наводнението в гр. Добрич.
Под ръководството на командира на военно формирование 54060 – Шумен подполковник Веселин Христов и заместник-командира майор Петър Гергов военнослужещите са разпределени на групи, в три от засегнатите части на града с необходимата специализирана техника.
Първата група участва в почистването на речното корито на отводнителен канал от дървета, храсти и други отпадъци, като до момента са изчистени над 1600 метра от него.
Втората група, която участва в отводняването на канал – воден колектор на помпена станция за отпадни води, приключи задачата си и в момента изпълнява нова задача по сортиране, изнасяне и изхвърляне на имущество от склада на ДКЦ – 2 (Поликлиника) – гр. Добрич.
Третата група военнослужещи разчистват отломки, строителни ... още
На 01 юли 2014 г. на тържествена церемония по сдаване/приемане на длъжността “Командир на 2 механизирана бригада”, бригаден генерал Любчо Тодоров официално предаде командването на военно формирование 24150 – Стара Загора на новия командир бригаден генерал Димитър Илиев.
На церемонията присъстваха: командирът на Сухопътните войски – генерал-майор Андрей Боцев, областният управител на област Стара Загора – госпожа Живка Аладжова, председателят на Общински съвет Стара Загора – господин Емил Христов, офицери от запаса и резерва.
Комисия от Командването на Сухопътните войски под председателството на началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов осъществи смяната на командира на 2 мбр. Актът за сдаване и приемане беше утвърден от Командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени