Днес, 15.07.2014 г., в гр. Благоевград се състоя церемония по тържествено посрещане на военнослужещите от Първи екип от съветници  за участие в операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).
Събитието се проведе на площад „Георги Измирлиев” в града.
Официални гости на церемонията бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, кметът на община Благоевград г-н Атанас Камбитов, областният управител на Област с административен център Благоевград г-н Муса Палев, председателят на Общински съвет Благоевград г-н Радослав Тасков, командирът на Първи екип от съветници подполковник Росен Арабаджиев, о.р. генерал Васил Василев, директорът на Областна дирекция на МВР комисар Георги Костов, началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” Благоевград комисар Георги Пармаков, началникът на районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Главен ... още
На 09.07.2014 г. в град Сопот се проведе ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Иван Вазов” по повод тържественото честване на 164-тата годишнина от рождението на Иван Вазов. В мероприятието взеха участие представителни роти и военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово. Почетният караул бе приет от полковник Христо Андреев – заместник-командир на 61 мбр.
На церемонията в родния град на Патриарха на българската литература присъстваха г-н Атанас Петков – заместник-областен управител на Пловдивска област, г-жа Марияна Кацарова – председател на Общинският съвет – Сопот, г-н Стойо Карагенски – председател на Общинският съвет – Карлово, народни представители от 42-то Народно събрание, отец Марко – Архиерейски наместник на Карловската духовна околия, жители и гости на общината от цялата страна. Слово за живота и литературното дело на народния поет Иван Вазов произнесе кметът на ... още
В конференцията участват Ръководството на Сухопътните войски, началниците на отдели и самостоятелни сектори в Командването на СВ и командирите на военни формирования от войските.
Началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов откри конференцията. В своето обръщение към участниците той  очерта рамките за провеждане на конференцията и увереността си, че след нейното приключване целите ще бъдат постигнати и ще бъдат намерени решения поне на част от проблемните въпроси.
Темите на конференцията са свързани с въпросите, касаещи кадровата политика, изпълнението на Единния финансов план за материално техническо осигуряване за 2014 г. и не на последно място с новите моменти в планирането и провеждането на бойната подготовка на войските. Началникът на сектор „Бронетанкова, автомобилна и специална техника” в отдел „Логистика” запозна участниците в конференцията със състоянието и изпълнението на Проект 1 - „Изграждане на ... още
Военнослужещи от 2-ра механизирана бригада от състава на Сухопътните войски се включват във военноморската операция под ръководството на подполковник Стоян Стоянов, заместник-началник на щаба на съединението.
Стоварване на хора и техника от морски транспорт на необорудван бряг е едно от действията, които се тренират на провеждащото се в западната част на Черно море Национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“.
Сухопътните войски се включват в изпълнението на тази задача с 21 военнослужещи и 6 единици техника, между които четири „Хамър“-а и един Зил- 130. Участниците са пристигнали в пункта за базиране „Атия“ в понеделник. Те са под командването на заместник-началника на щаба на 2-ра механизирана бригада подполковник Стоян Стоянов.
Тренировките продължават от 8 до 10 юли. В Деня за високопоставени гости, който ще бъде на 11 юли, Сухопътните войски ще демонстрират уменията си във военноморска операция в рамките ... още
Днес, 09.07.2014 г. в Единен център за начална подготовка град Плевен започна курс за „Начална военна подготовка” на българските граждани без военна подготовка, подписали договор за служба в доброволния резерв от трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили. Курсът ще продължи от 09.07. до 23.07.2014 г.
Военнослужещите от доброволния резерв бяха посрещнати от началника на щаба на Единния център за начална подготовка подполковник Красимир Кръстев, който ги запозна със задачите на Единния център за начална подготовка и с историята на град Плевен.
По-късно беше прожектиран филмът на Военния телевизионен канал „Новото предизвикателство”, който показва реда и начина за провеждане на подготовката на военнослужещите от доброволния резерв в Единния център за начална подготовка.
Курсът ще завърши с провеждане на изпити по видовете общовойскови подготовки.
Тържественият ритуал по полагане на военна ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени