Във връзка с тържественото честване на 177-та годишнина от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски на 18.07.2014 г. в родния му град беше проведен тържествен митинг-заря с участието на представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада с командващ подполковник Цветан Кочанков - командир на военно формирование 34840-Карлово и Военния духов оркестър на бригадата.
След тържественото посрещане знамето на Карловския революционен комитет под звуците на „Срещен марш”, слово за Левски произнесе г-н Росен Плевнелиев.
Преклонението си към живота и делото на най-великата революционна личност в българската история с гирлянд, венци и цветя на признателност изразиха Президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили – г-н Росен Плевнелиев, кметът на община Карлово - д-р Емил Кабаиванов, заместник-началникът на отбраната - генерал-майор Нейко Ненов, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада - бригаден генерал ... още
През изминалата седмица на УЦ „Марино поле” и ГУЦ „Анево” в района на 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово се проведе „Курс по противодействие на импровизирани взривни устройства (ИВУ)” от програмата за двустранно сътрудничество в областта на отбраната между Република България и САЩ в изпълнение на „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина”.
Съвместното занятие премина под ръководството на лектори и инструктори от центъра на силите на САЩ в Европа, намиращ се в                гр. Хохенфелс, Германия – г-н Кристофър Къри, г-н Робърт Нийл и г-н Пол Бърк.
От българска страна участваха 39 военнослужещи от военно формирование 42800 - Плевен от състава на бригадата със старши на групата капитаните Върбанов и Чепанов. Цялостната организация и подготовка на курса бяха осъществени под ръководството на к-н ... още
На 21 юли 2014 г. от 09.30 ч. в Командването на Сухопътните войски се проведе работна среща на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев със заместник-командващия на СВ на САЩ в Европа, началник на G-3, бригаден генерал Джон Хорт.
От българска страна на срещата присъстваха генерал-майор Андрей Боцев, бригаден генерал Любчо Тодоров, заместник-командир на СВ, полковник Груди Ангелов, началник на отдел „Бойна подготовка на войските в КСВ”, полковник Петър Иванов, началник на отдел „Планиране, програмиране и бюджетиране” в КСВ, подполковник Юри Цонев, главен експерт I степен в  сектор „Военни контакти” в Канцеларията на командира на СВ и г-жа Росица Тодорова – старши експерт в сектор „Военни контакти”.
От американска страна присъстваха бригаден генерал Джон Хорт, заместник-командващ на СВ на САЩ в Европа, началник на G-3, майор Мери - Клеър МакКена, референт за България, отдел «Сътрудничество в ... още
Военнослужещи от военно формирование 26 400-Благоевград участваха в тържествен ритуал по издигане на националното знаме по случай 111-та годишнина от избухването на Илинденско - Преображенското въстание.
Събитието беше организирано от Община Благоевград и се проведе от 11:30 часа на площад „Македония”, пред паметника на Гоце Делчев.
Официални гости на церемонията бяха: заместник - кметът по „Хуманитарните дейности”- г-н Валери Смиленов,  председателят на Общински съвет Благоевград – г-н Радослав Тасков,  представители на Областна администрация, депутати и общественици.
Честването на 111-та годишнина от избухването на Илинденско- Преображенското въстание, беше уважено от много общественици, граждани и гости на град Благоевград.
Днес, 18.07.2014 г., се навършват 177 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски. Честването на годишнината за  военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово започна с отдаване на почит и преклонение пред името и делото на Апостола с полагане на венец пред бюст-паметника в района на военното формирование.
В кратко слово командирът на 61 мбр - бригаден генерал Димитър Шивиков се обърна към всички присъстващи с призива „в днешния празничен ден да сведем глави в знак на почит и признателност към великото дело на Апостола и да се превърнем в достойни негови наследници – радетели за съхраняване на българщината”. С прочувствен рецитал ефрейтор Кольо Колев представи стихотворението „Левски” от Димитър Гундов.
По-късно в двора на църквата “Свети Николай” – Карлово бе отдадена почит и положени цветя на гроба на майката–светица Гина Кунчева, родила безсмъртния син на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени