• Обръщение на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков

  • Втори модул от 61- ва Стрямска механизирана бригада се включи в борбата с огъня край село Отец Паисиево

  • 2 - ра механизирана бригада продължава участието си гасенето на горския пожар до Стара Загора

   
   
НОВИНИ
Инженерно-строително отделение в състав 9 военнослужещи от Център за подготовка на специалисти (ЦПС)-Сливен участва в изпълнението на съвместни строително-хуманитарни проекти в Сливен по време на съвместната многонационална подготовка „Black Sea Rotational Force – 13”. Българо-американската подготовка „Black Sea Rotational Force – 13”, с участие на подразделения от Сухопътните войски на Република Сърбия и Азербайджан на територията на Република България е от два етапа: провеждане на антибунтовнически операции от 30 юни да 13 юли и подготовка и провеждане на мироопазващи операции от 16 юли до 3 август. Успоредно с това протичат и съвместни хуманитарни проекти, които се осъществяват в регионите на Сливен и Ямбол.
Осемте военнослужещите от ... още
Тренировъчните занятия на втория етап от ротацията от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE – 13” продължават на учебен полигон „Ново Село” с двудневно ротно тактическо учение. Формирование от 61-ва механизирана бригада – Карлово, батальон от Морската пехота на Съединените американски щати  и батальон от въоръжените сили на Азербайджан съвместно проверяват и съгласуват своите действия и натренираност при стриктно спазване на стандартните оперативни процедури.
Темите на тактическото ротно учение  бяха „Патрул с цел разузнаване на район чрез наблюдение и претърсване на сграда” и „Механизиран патрул и  конвоиране на доставка на провизии и боеприпаси”.
Българският взвод ... още
На 26.07.2013 г. от 15.00 ч. на строевият плац на Единен център за начална подготовка (ЕЦНП) - Плевен се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва и връчване на удостоверенията за завършена успешно „Начална военна подготовка” на първия модул военнослужещи от доброволния резерв от трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили.
Командирът на ЕЦНП полковник Николай Бешев, прие строя на военнослужещите от ЕЦНП и представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
В словото си полковник Николай Бешев припомни, че свещения обет на клетвата е древна и славна традиция. Тя води началото си от онази далечна и паметна година, когато конниците на Аспарух преминават Дунава и се заклеват тази земя да бъде ... още
На 24.07.2013 г. на полигон „Ново Село” при съвместната българо-американска подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES – 13” участие взеха военнослужещите от 3 мб от Карловското формирование и американски морски пехотинци и азербайджански военнослужещи.
Темите на занятието бяха „Заемане, оборудване и охрана на базов лагер в градска среда”, „Временен контролен пост за проверка на техника и автомобили” и „Постоянен контролен пост за проверка на хора при влизане в база”.
Занятието протече на 2 етапа: теоретична и практическа част. При практическото отработване на тема „Временен контролен пост за проверка на техника и автомобили” се създадоха три сценария: откриване на взривно устройство в автомобил, ... още
Днес 25.07.2013 г. във Втора механизирана бригада се проведе церемония, която отбеляза краят на първия, организиран във формированието, интензивен езиков курс по системата American Language Course (ALC). В рамките на 16 седмици военнослужещи от гарнизоните Стара Загора и Хасково изучаваха английски език с практическа насоченост в различни направления, под ръководството на преподавателите – ефрейтор Недялка Кондакова и цивилен служител Елена Марашева. Цялостната дейност по подготовката и провеждането на курсовете се координираше и с г-жа Дейвина Фарел – представител на Института за езиково обучение в Сан Антонио, САЩ. В края на курса комисия от Департамент „Чуждоезиково обучение” към НВУ „В. Левски” проведе тест ALCPT за да оцени степента на усвояване ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени