На 18 септември завърши съвместното многонационално учение „SABER JUNCTION 23”, което се проведе в тренировъчния център на Силите на САЩ - Хохенфелс, Германия.
За времето от 7 до 18 септември в подготовката и провеждането на учението участваха над 100 военнослужещи от 1-ви механизиран батальон на  61-ва Стрямска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, както и военнослужещи от над 14 държави. Българските военнослужещи показаха висока мотивация и отлична подготовка при изпълнение на поставените задачи и отново представиха достойно 61-ва механизирана бригада и Сухопътните войски на Република България.
Предстои придвижване на личния състав и техниката от ГКПП –Калотина до  пункта за постоянна дислокация.
 
 Честванията по случай 31-та годишнина от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада започнаха на 18 септември на строевия плац в район Карлово, където за трета поредна година се проведе състезание по строева подготовка между формированията от бригадата. Отборите бяха в състав от командир на отделение и осем военнослужещи.
Комисия с председател - заместник-командирът на бригадата полковник Мирослав Костадинов и членове - командирите на батальони и дивизиони оцени строевите навици и умения на участниците. По време на състезанието отборите демонстрираха изпълнение на строеви хватки с оръжие и без оръжие. Състезанието протече при отлична организация, като военнослужещите показаха висока мотивация и желание за победа.
След изключително оспорвана надпревара отборът на 3-ти механизиран батальон се класира на първо място, второ място зае отборът на  зенитно-ракетен дивизион, а трети е 1-ви механизиран батальон.
Командирът на 61-ва механизирана бригада ... още
Вчера, 17 септември, с тържествена церемония, командирът на многонационалната дивизия „Югоизток” генерал-майор Дорин Тома, откри многонационалното компютърно подпомагано командно-щабно учение  DACIAN LANCER - 23”.
Учението ще се провежда в района на Съвместния учебен тренировъчен център – „Чинку” в Румъния и ще продължи до 22 септември. Основни обучаеми в него са формированията от състава на многонационалната бригада „Югоизток”.
От Сухопътните войски на Република България участват  офицери от щаба на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора.
Вчера, 17 септември, в рамките на съвместната подготовка „Родопи-23“ се проведе Културен ден. Участниците в подготовката имаха възможността да посетят историческия музей „Стою Шишков”, художествената галерия и църквата „Св. Висарион Смолянски”, след което направиха и панорамна обиколка на град Смолян.
 
 На 19 и 20 септември, личен състав и техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, от състава на Сухопътните войски, се завръщат от участие в съвместно многонационално учение „SABER JUNCTION 23” и ще се придвижват по републиканската пътна мрежа от ГКПП Калотина – до град Карлово.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени