Днес, 28 септември, на зенитния полигон на ВВС „Шабла”, се проведоха експериментални стрелби с ПЗРК „Стрела-3”.
Целта на експерименталните стрелби е извършване на изпитания на комплекса за въвеждане в експлоатация във формированията за ПВО на Сухопътните войски.
За провеждане на стрелбите и създаване на мишенната обстановка на полигона са изведени личен състав и техника от 2-ра механизирана бригада – Стара Загора.
В присъствието на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, командира на 2-механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, директора на дирекция „Стратегическо планиране“ бригаден генерал Здравко Пехливанов  и представители от ВМЗ ЕАД-Сопот, стрелците-зенитчици демонстрираха добра подготовка и отлични пускове.
Резултатите от стрелбите доведоха до извода, че комплекса е надежден и въвеждането му в експлоатация ще допринесе за ... още
На 26 септември във връзка с честването на празника на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово на УЦ „Анево” се проведе състезание „RANGER 23”. В съревнованието участваха 9 отбора от формированията на бригадата. Отборите бяха в състав от 5 състезатели (един офицер, един сержант и трима войници, като единият член на отбора задължително беше военнослужещ – жена). Състезателите преминаха през следните изпитания: изтегляне и пренасяне на сандъци,  разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников” със завързани очи,  хвърляне на граната в цел, преодоляване на заразен участък, настройка и осъществяване на връзка с радиостанция “HARRIS”, изнасяне на ранен по различни способи и оказване на първа помощ, изпълнение на тактическа стрелба в динамични условия и преминаване на полоса.
Фокусът на състезанието беше поставен върху екипните действия, чрез които усилията на всеки един от участниците бяха подчинени на стремежа ... още
В тържествена обстановка, на 25 септември, се проведе ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на 78-ми батальон за осигуряване“.
Със заповед на командира на Сухопътните войски генерал- майор Деян Дешков и в присъствието на началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, майор Николай Далев беше повишен в звание „подполковник“.
Подполковник Александър Бойков, сдаде длъжността „Командир на 78-ми батальон за осигуряване“  на подполковник Далев, който прие знамето на батальона чисто и неопетнено.
В обръщението си към личния състав, подполковник Бойков, благодари за отличната служба, сплотения колектив и положените усилия от страна на всички военнослужещи и цивилни служители.
Подполковник Далев изрази своята гордост от сбъдната си мечта, да бъде командир на същия този батальон, в който е служил в по-голямата част от кариерата си. Той даде обещание към личния състав да пази, да ... още
Днес, 25 септември, формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси на военно формирование 44200, от състава на 2 механизирана бригада – Стара Загора, унищожи 2 броя силно корозирали ръчни гранати, открити в пресъхнал ръкав на  яз. „Чаталка” в землището на с.Елхово, област Стара Загора.    
     Формированието в състав от 4 военнослужещи с 2 единици техника под ръководството на капитан Иван Панайотов действа по заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков.
 
УВАЖАЕМИ  ГЕНЕРАЛИ, ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ,
                       ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,
 
Приемете от името на Ръководството на Сухопътните войски и лично от мое име най-сърдечни поздравления по случай  25 септември – Празник на Свързочните войски и органите за информационно осигуряване!
Основите на днешните Свързочни войски са положени преди 145 години със създаването на телеграфен взвод към учебно-сапьорната рота в Българската земска войска. Този ден остава в историята и слага началото на дългогодишните усилия, умения, отговорност и всеотдайност на всички специалисти в тази област.
В деня на професионалния празник на всички вас пожелавам да продължите със същия успех добрите традиции на своите предшественици, да се радвате на добро здраве и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени