На 21 септември, на строевия плац на 101-ви алпийски полк – Смолян беше официално закрита третата по ред международна съвместна подготовка „РОДОПИ-23”.
Провеждащият учението подполковник Стефан Димов – командир на 101-ви алпийски полк благодари на личния състав, взел участие в подготовката с думите: „Гордея се с вас, че проявихте устойчивост, демонстрирайки висока подготовка и безупречна дисциплина.”
Подполковник Димов връчи на участниците плакет с логото на „РОДОПИ-23” и сертификат за успешно участие, проявен висок боен дух и професионализъм.
В съвместната подготовка  участваха  над 350 военнослужещи от  Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк, 110-ти логистичен полк-Пловдив, 24-та Авиобаза–Крумово, ВМА-Пловдив, военнослужещи от Чешката Република, Италианската Република и САЩ.
Съвместната подготовка ,,РОДОПИ-23“ повиши взаимодействието и оперативната съвместимост на ... още
Мероприятията ще започнат на 21 септември, в навечерието на празника, от 16.00 ч. с поднасяне на венци и цветя от военнослужещи от 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е - Горна Оряховица пред Мемориала на загиналите герои във воините за национално обединение в града.
Вечерта от 20.00 ч. военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово ще проведат тържествена проверка-заря в село Климент. По същото време представителни формирования от 3-то Бригадно командване – Благоевград ще участват в тържествена проверка-заря на площад „Цола Драгойчева“ в град Бяла Слатина.
На 22 септември, военнослужещи от формированията на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора ще издигнат националния флаг от 10.00 ч. пред община Ямбол. В знак на признателност венци и цветя ще бъдат поднесени от 10.30 ч. пред паметника „На загиналите във войните старозагорци“ в град Стара Загора и от 11.00 ч. пред паметника на Незнайния войн на площад ... още
Днес, 20 септември, успешно завърши тактическото учение на алпийските роти от 101-ви алпийски полк – Смолян от състава на Сухопътните войски и военни формирования от Италианската Република, Чешката Република и САЩ.
 
Днес, 20 септември, в Резиденция „Лозенец“ тържествено беше отбелязан 50-годишния юбилей от създаването на Командване на Сухопътните войски.
Командирът на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков представи пред гостите историята на Командването от създаването му през 1973 г., до наши дни.
„Днес командването на Сухопътните войски посреща 50-та годишнина от своето създаване като един сглобен и мотивиран колектив, готов да изпълнява възложените му от правителството задачи в усложнена и пълна с изменения военностратегическа среда. Изправени и пред предизвикателства сходни по рода си при своето създаване и нарастващи задачи, изискващи визия, планиране и изпълнение извън шаблона, както от команден и личен състав с инициативност и добра подготовка и осигуряване.“
Поздравителен адрес от името на Президента на Република България Румен Радев, прочете съветника на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност ... още
Днес, 19 септември, започна тактическото учение на алпийските роти от 101-ви алпийски полк – Смолян от състава на Сухопътните войски и военни формирования от Италианската Република, Чешката Република и САЩ.
Командирите на роти получиха бойна заповед и пристъпиха към изпълнение на поставените им задачи. Ротите заеха заповяданите им зони за отговорност, изпълниха мероприятия по защита на силите и демонстрираха присъствие в тях.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени