Днес, 5 октомври, на ритуалния плац в района на 5-то бригадно командване - Плевен, се проведе ритуал по полагане на военна клетва на резервисти за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв.
 Командирът на 5-то бригадно командване полковник Иван Вълев поздрави резервистите по повод положената военна клетва. В словото си той подчерта: „От този ден нататък, поемате не леката отговорност в тежки времена да пазите най-свидното - Родината, и да съхранявате изконните ценности на страната запазили ни като народ и като нация. Това е ден който ще запомните завинаги. Никога не забравяйте клетвените слова. Не забравяйте, че наш общ свещен дълг е защитата на Родината и спазването на конституцията“.
На резервистите бяха връчени и удостоверения за успешното завършване на курс „Начална военна подготовка”.
Днес, 5 октомври, военнослужещи и военният духов оркестър от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора взеха участие в празника на града. На днешната дата преди 144 години губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди, полага основния камък за възстановяването на града, опожарен от войските на Сюлейман паша.
Пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.” и символичния камък за възстановяването на Стара Загора в парк „Пети октомври”, се проведе ритуал по полагане поднесени венци и цветя в знак на признателност към първостроителите и загиналите за свободата на града. Венци бяха положени от името на община Стара Загора, областния управител на област Стара Загора, общинския съвет на града, Старозагорската митрополия, военни формирования от гарнизона, граждани и гости на града.
С тържествената церемония и под звуците на химна на Република България беше издигнато Националното знаме пред сградата на общината. Също ... още
Военнослужещи от 3-то бригадно командване – Благоевград и Представителният военен духов оркестър на Сухопътни войски, взеха участие в тържественото честване на 111 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.
Началото на празничния 5 октомври, в Благоевград, беше поставено с тържествен камбанен звън в двора на благоевградския православен храм „Въведение Богородично“, където беше отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество, от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, след което бяха положени цветя пред паметната плоча на освободителят на града - генерал Спас Георгиев.
Тържествените чествания продължиха на площад „Македония”, където командирът на 3-то бригадното командване полковник Митко Балтов, прие рапорта на началника на почетния караул и поздрави военнослужещите по повод „111 години от Освобождението на Горна ... още
Военнослужещи от ротата за радиационно и химическо разузнаване и ротата за специална и санитарна обработка от 59-ти батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология – Горна Оряховица, съвместно с курсанти от специализация ,,ЯХБЗ и Е” от НВУ ,,Васил Левски” - Велико Търново проведоха ротни тактико-специални учения на стрелкови учебен полигон ,,Беляковец”.
Темата на ученията беше „Действие в зона за отговорност при изпълнение на задачи по ядрена, химическа и биологическа защита в отбрана в интерес на Сухопътния компонент”.
Целите на ученията бяха да се демонстрират знанията и уменията на командирите на роти и взводове по прилагане на ръководните национални документи, по управление на личния състав при изпълнение на поставените задачи и изпълнението на тези задачи от военнослужещи и курсанти.
Ученията включваха три етапа на провеждане, през които бяха демонстрирани способности по извършване на марш, заемане и оборудване ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени