На основание отправено искане от директора на ГД „ПБЗН” Главен комисар Николай Николов и разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, от 06.00 ч. днес, 12.08., 35 военнослужещи с 3 бр. техника от състава на в.ф. 52590 - Ямбол се включиха в гасенето на възникнал горски пожар край село Драма, обл. Ямбол. Действията на военнослужещите се ръководят от лейтенант Илиян Рачев.
 
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и и.д. директор на дирекция „Социална политика” в  Министерството на отбраната Иво Антонов посетиха днес, 9 август, 55-ти инженерен полк и се срещнаха с личния състав.
От името на Министъра на отбраната Николай Ненчев, в тържествена обстановка, пред целия личен състав, генерал-майор Боцев награди командирът на 55-ти инженерен полк полковник Росен Арабаджиев с награден знак за вярна служба под знамената III степен за проявен висок професионализъм и създаване на отлична организация на дейността по безопасните условия на труд. 
 Със заповед на Министъра на отбраната, за проявен изключителен професионализъм, себеотрицание и високо чувство за отговорност при изпълнение на поставена задача, с парична награда бяха наградени военнослужещите - лейтенант Димитър Маринов,  редник 3-ти клас Георги Георгиев, ефрейтор 2-ри клас Николай Шопов, редник 3-ти клас Гюрсел Реджебов, редник 3-ти клас ... още
Военнослужещи от състава на 61 механизирана бригада - Карлово взеха участие в ритуал по повод отбелязване на 148-ата годишнина от гибелта  на видния български възрожденец, войводата-родолюбец Хаджи Димитър, който се състоя на 6 август на гроба му на вр. „Кадрафил”, село Свежен, община Брезово.
Поклонението бе откритo с тържествено внасяне сабята на Хаджи Димитър и поставянето й на специално място за поклонение. След това слово произнесе кметът на село Свежен Христо Енков.
В историческия разказ за живота и делото на героя проф. Пламен Павлов се обърна към присъстващите с думите „Патриотичното дело и безпримерната жертвоготовност на Хаджи Димитър са дарили с ореол на святост обаятелната му мъжествена личност, като са превърнали името му в символ на героично безсмъртие, което е отредено за великите хора, отдали живота си за благото на род и родина.”
Заупокойна молитва бе отслужeна от Архиерейския наместник на Карловска духовна околия ... още
Военнослужещи от 101 Алпийски батальон участваха в честването на 113 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, което се проведе на 6 август в село Славейно. Панихида в памет на загиналите герои за свободата ни бе отслужена в храм „Св. пророк Илия”.
С падане на колене и едноминутно мълчание хората се поклониха пред подвига и саможертвата на загиналите герои. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя на паметниците на Пейо и Кольо Шишманови. Кулминацията на честването бе тържествената заря-проверка командвана от капитан Даниел Карабов.
На ритуала присъстваха още областният управител на област Смолян Недялко Славов, заместник-кметът на града Марияна Цекова, народни представители и неправителствени организации.
30 военнослужещи и 4 единици техника от военно формирование 52740 Хасково, от състава на Втора механизирана бригада рано тази сутрин се включиха в гасенето на пожар край свиленградското село Лисово. Ситуацията вече е овладяна, но има опасност от лесно възобновяване на огъня заради вятъра. Задачата на военнослужещите е да  действат по челото на огъня и обхождат периферията на пожара, обясни командирът на формированието подполковник Николай Александров, който е на мястото на пожара.
За едно денонощие пламъците унищожиха над 3000 декара гора, над 900 декара от нея са бадемови насаждения. На мястото на пожара остава да работи кризисен щаб начело с областния управител на Хасково Станислав Дечев, директорът на областната противопожарна служба комисар Николай Вълчев, командирът на военното формирование 52 740 от Хасково подп. Николай Александров. Пожарът избухна вчера по обяд, предизвикан е от човешка небрежност. Въпреки абсолютната забрана  местен стопанин е ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени