Още в петък, 29.07.2016 г., 28 души военнослужещи с 3 бр. техника от военно формирование 52590 – Ямбол се включиха в локализирането на горски пожари в землищата на селата Малко Шарково, Ситово, Мамарчево и Шарково, общ. Болярово, обл. Ямбол. Пожарът бе ликвидиран още същия ден.
Големият пожар в района на с. Светулка, край Ардино, също вече е потушен. Огнената стихия обхвана над 2000 декара борова гора. В потушаването му освен пожарникарите, двата военни хеликоптера сутринта на 30.07. със заповед на командира на Сухопътни войски се включиха 50 военнослужещи с 3 бр. техника от 101 Алпийски батальон.
Днес, 01.08., от 7 часа сутринта 53 военнослужещи с 5 бр. техника от в. ф. 52740 – Хасково се включиха в потушаването на разразилия се вчера пожар в землището на община Маджарово, обл. Хасково.
 „SABER GUARDIAN 2016” е многонационално военно учение с участието на около 2700 военнослужещи от 11 страни. То е част от съвместната тренировъчна програма  на Европейското командване на САЩ за подобряване на оперативната съвместимост между Румъния, Украйна, България, САЩ, страните-съюзниците от НАТО и други по програмата „Партньорство за мир”. Участниците от Румъния, България и Украйна са домакини на ротационен принцип.
Целите на това учение са изграждане на многонационални съвместни сили, партньорство чрез засилване на военните връзки, обмяна на професионален опит, както и подобряване на оперативната съвместимост между сухопътните войски на участващите страни.
Тази година учението се провежда в Центъра за подготовка на Сухопътните войски на Румъния „Чинку” от 25.07. до 07.08.2016 г. В рамките на многонационалната бригада в „Чинку”, Румъния военнослужещите изпълняват ... още
Тази сутрин, 29.07.2016 г., формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) при пожари от военно формирование 52590 – Ямбол, беше приведено в действие по провеждане на операция за оказване на помощ на населението при гасене на горски пожар в землището на село Малко Шарково, община Болярово, област Ямбол.
Под ръководството на командира на ФОППБ при пожари капитан  Захарий Димитров  28 военнослужещи и 3 броя техника се включиха в задачите за локализиране и потушаване на пожара, оказване на помощ при пожарогасителни работи в сухи треви и горски масив, както и при необходимост – за евакуация на бедстващото население.
Тази година се навършват 13 години от инцидента с вертолет Ми-17 от състава на 24 авиобаза- Крумово, в който при изпълнение на служебния си дълг – гасене на горски пожар в местността “Бeтоловото” край град Разлог загинаха подполковник инж. Милко Пейковски – военен пилот, майор инж. Николай Радулов – военен пилот, младши лейтенант Бойко Панайотов – борден техник и полковник Кирил Чамишки – началник на сектор Държавен Противопожарен Контрол към РДВР –  Благоевград.
Военнослужещите от личния състав на военно формирование 26 400- Благоевград почетоха паметта на своите колеги на провелия се днес, 22.07.2016 г., от 11:00 часа ритуал за отдаване на почит към загиналите в местността „Бетоловото” край Разлог.
След отслужването на заупокойна панихида бяха положени венци и цветя на паметника издигнат в тяхна памет.
На събитието присъстваха роднини и близки на загиналите, личeн състав от 24-та авиобаза ... още
Днес, 22.07.2016 г., на строевия плац на военно формирование 26 400-Благоевград се проведе тържествена церемония по преминаване в резерва на командира на взвод за логистично осигуряване офицерски кандидат Васил Трайков.
Непосредствено преди вълнуващия момент - прощаване с бойното знаме, командирът на формированието подполковник Иван Иванов връчи на офицерски кандидат Васил Трайков поздравителен адрес, в който му благодари за дългогодишната отдаденост и самоотвержена служба, като завърши с думите: „За нас Вие сте не просто колега, с когото сме всекидневно рамо да рамо в строя - Вие сте стожер, на чиито професионализъм може да се опрем винаги и човек, на когото можем да се доверим изцяло в професионален и личен план!”
След емоционално прощаване с бойното знаме офицерски кандидат Васил Трайков премина в резерва.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени