Продължава Съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2016”.
Вчера, 19.07.2016 г., делегация от командването на ВВС на САЩ в Европа и Африка, водена от  бригаден генерал Робърт „Ранди”  Хюстън -  съветник на командващия на ВВС на САЩ в Европа и Африка, посети района на летище Крумово, където се провеждат основните етапи от Съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2016” и 68 бригада Специални сили. В мероприятието участва и полковник Джейми Кроухърст - военен и военновъздушен аташе на САЩ в Република България.
В района на летище Крумово гостите бяха посрещнати от командира на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев и командира на 24 авиобаза – Крумово бригаден генерал Петьо Мирчев.
Американските представители се срещнаха с личния състав от формированията на Силите за специални операции и екипажите, както и с инженерно-техническия ... още
На 18 юли 2016 г., в деня на рождението на Васил Левски и празник на град Карлово, военнослужещите от 61 Стрямска механизирана бригада се поклониха пред великото дело на Апостола на българската свобода.
От 9.00 часа в храм „Свети Николай” бе отслужена тържествена света литургия в памет на Левски. От 10.30 часа на площад „20 юли” представителен взвод и военният духов оркестър от 61 мбр взеха участие в тържествен ритуал по издигане знамената на Република България и Карлово и посрещане на участниците в националния туристически поход „По стъпките на Левски”.
Честването продължи с тържествен митинг-заря с участието на представителни роти от 61 мбр с командващ подполковник Цветан Кочанков – командир на 1 механизиран батальон и военния духов оркестър на бригадата.
В 21.00 часа, след тържественото посрещане знамето на Карловския революционен комитет, под звуците на „Срещен марш” председателят на Народното събрание на ... още
    Днес, 18.07.2016 г., от 10.00 ч. представително формирование и Представителният духов оркестър от гарнизон Пловдив участваха в тържествено честване и поднасяне на венци и цветя по случай 179 години от рождението на Васил Левски пред паметника на Апостола на алеята на Бунарджика в града.
    Строят на почетния караул бе приет от началника на гарнизон Пловдив бригаден генерал Явор Матеев.
    Слово по случай събитието произнесе госпожа Савина Петкова -председател на Общински съвет – Пловдив.
    На мероприятието присъстваха още Иван Тотев - кмет на гр. Пловдив, народни представители, кметове на райони, общински съветници, гости и граждани на град Пловдив.
     Венци и цветя бяха поднесени от името на кмета  на града, областния управител, народни представители, началника на гарнизона, общинския съвет, кметове на райони и други ... още
В изпълнение на Програмата за двустранно военно сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Република Украйна за 2016 г. в периода 12 – 15 юли 2016 г. е планирано официално посещение на командира на Сухопътните войски на БА генерал-майор Андрей Боцев в Украйна.
Целта на посещението е да се затвърдят добрите взаимоотношения между Сухопътните войски на двете страни,  да бъдат дискутирани въпроси, касаещи съвместното участие на военнослужещи и формирования в дейности по регионалната сигурност, в международни учения, обучения и тренировки, както и насоките за развитие на двустранното военно сътрудничество през следващите години.
В състава на делегацията от българска страна са включени още бригаден генерал Костадин Кузмов – командир на военно формирование 24150 – Стара Загора, полковник Юри Цонев – началник на сектор „Военни контакти” в канцеларията на командира на Сухопътните войски и подполковник ... още
Вчера, 10 юли 2016 г., на полигон „Ново село“ започна многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 16-4" на „Черноморски ротационни сили 16.1” ("BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 16.1). В нея участват военнослужещи от Българската армия, Морската пехота на САЩ, Въоръжените сили на Великобритания, Румъния, Сърбия, Словения, Молдова и Гърция.
 
За Словения, Гърция и Молдова това е първото участие в съвместната подготовка. Словения участва с планински пехотен взвод, Гърция с екипаж и хеликоптер за медицинска евакуация, а Молдова – с военни наблюдатели.
 
Подготовката ще продължи до 16 юли 2016 г. Тя беше предшествана от петдневни курсове за българските и американските участници, включващи занятия по основи на настъпателния и отбранителния бой, извикване на огнева поддръжка от съюзни формирования, военно-медицинска подготовка и усвояване на въоръжението и техниката на участващите формирования от други ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени