Сертификацията на 32-рия контингент от Българската армия се провежда от 7 до 9 септември 2016 г. от комисия от Съвместното командване на силите и включва проверка по документи на 7 септември и  тактико-специално занятие за сертифициране на механизирания взвод на 8 и 9 септември 2016 г. на Гарнизонен учебен център “Люляк”.
Национален командир на 32-рия контингент е полковник Андрей Мецов от Дирекция „Стратегическо планиране” на Министерството на отбраната.
         Помощник-национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Георги Манев от военно формирование 46430 – София, а командир на механизирания взвод - капитан Иван Пипов от военно формирование 48430 – Стара Загора.
Контингентът е подготвен във в.ф. 48430 – Стара Загора и е с обща численост 110 военнослужещи. Състои  се от национален елемент, взвод за охрана, щабни офицери, екип от съветници за обучение на ... още
Днес, 08 септември 2016 година по време на изнасяне в колона по магистрала „Тракия” от Пловдив към Бургас, военнослужещи от 68 бригада Специални сили стават свидетели на катастрофа с  бус. Военнослужещите, под ръководството на подполковник Райков – командир на батальон в бригадата, вземат решение да спрат колоната и да окажат помощ на пострадалите. Бусът се е движил от Бургас към София и вследствие на катастрофата се е завъртял и е блокирал движението и в двете ленти на магистралата.
Военнослужещите вземат наличното медицинско оборудване и веднага отиват да окажат първа помощ на двамата пострадали. След това успяват да преместят катастрофиралия автомобил в аварийната лента и да разчистят пътя.
В резултат на тяхната намеса, движението по магистралата е възстановено своевременно.
На  5 и 6 септември в цялата страна представителни подразделения от Сухопътните войски участваха в честванията на 131-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
На 5-ти септември в град Съединение тържествено бе отбелязана бележитата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Гости и домакини заедно сведоха глави в знак на почит пред българите, отдали живота си, за да осъществят Съединението.
Заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов произнесе слово в чест на святото дело на Съединението, което завърши с думите: „Самосъзнаваща се нация с богата история, уважаваща себе си и затова уважавана от другите - такава са искали да бъде България и дейците на Съединението. Те не са били водени от мегаломански идеи за велика България, не са призовавали към подтискане на другите етноси, а напротив. Следвали са мечтата на Левски - България да бъде свята и чиста за всички, които живеят в нейните ... още
Военнослужещи от Сухопътните войски участват в международното учение „Agile Spirit -16“, което започна вчера, 1 септември, на учебен полигон „ОРФОЛО“ в Грузия. Учението беше официално открито от началника на Генералния щаб на Грузинската армия генерал-майор Вахтанг Капанадзе.
Международното учение „Agile Spirit -16“ ще продължи до 10 септември и в него участват военни формирования от Грузия, САЩ, Румъния, Украйна и Литва. Българската армия е представена от Сухопътни войски в състав от 61 военнослужещи от 61-ва механизирана бригада и от 68-ма бригада „Специални сили“.
Учението се провежда  по линия на подготовка на страните от черноморския регион - Black Sea Rotational Force. Целта е повишаване на подготовката и способностите на формированията за участие в съвместни многонационални операции.
Представителни подразделения от Сухопътните войски ще участват в честванията на 131-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия на  5 и 6 септември в цялата страна.
Честванията ще започнат с тържествена проверка-заря по повод 131 години от Съединението на България на 5 септември от 19.30 ч. в гр. Съединение с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада.
 В празничния ден на 6-ти септември в 10:30 военнослужещи от състава на 2 механизирана бригада – Стара Загора часа ще вземат участие в тържествен ритуал по полагане на венци пред паметника на „Загиналите във войните старозагорци” в парк "Александър Стамболийски".
Община Шумен, съвместно с Областна администрация - Шумен и командването на Шуменския гарнизон, организира тържествен ритуал за честване на 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.  Началото е в 10.00 часа на 6 септември пред Паметника на загиналите ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени