Честването на 142 години  от Априлското въстание в Брациговския въстанически пункт бе тържествено отбелязано на 11-ти май в град Брацигово с тържествена проверка-заря.

Шествието започна от общината в града към „Синджирли бунар”, където се проведе възстановка на героичните събития от пролетта на 1876 година и се отправи към мемориален парк „Априлци”.  

След приемане на строя от заместник-командира на 4-ти артилерийски полк подполковник Красимир Ташев, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида за загиналите в Априлското въстание брациговчани. Честването продължи с ритуал по поднасяне на венци пред паметника на Васил Петлешков и загиналите в Априлската епопея от 1876 г., където с едноминутно мълчание бе почетена паметта им.

Тържествената проверка-заря започна с посрещане на знамето на Априлци и приемане на строя на представителните роти от гарнизон Асеновград от президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили  Румен Радев и приключи с празнични илюминации.

На честванията присъстваха и представители на местната власт, командири на формирования, жители и гости на Брацигово.

 

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени