Военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол и военният духов оркестър на 2-ра механизирана бригада взеха участие в ритуал по откриване и освещаване на Паметника на 19 български войници, загинали в Балканските войни, който се състоя на 12-ти май в местността „Убитите войници“ край пограничното с.Странджа, област Ямбол.

Тържеството започна  с приемане на строя от Областния управител на Ямболска област Димитър Иванов, който заедно с кмета на Община Болярово Христо Христов символично преряза лентата на новия паметен знак в прослава на героите от 1912-1913 година. Паметникът беше осветен от Агатополският епископ Йеротей, който отслужи заупокойна молитва за героите, оставили костите си тук, на рида „Кара Тепе“, в китния странджански край на България.

На тържествения ритуал присъстваха народният представител Николай Пенев, кметове и заместник-кметове на общини, представители на държавни структури.  Немалко родственици на загиналите български войници от различни краища на страната също бяха дошли на честването, както и малцината жители на  странджанското село. Паметта на убитите герои беше почетена с едноминутно мълчание, тържествени слова и поднасяне на венци и цветя.

В словото си пред присъстващите областният управител изрази своето задоволство от това поредно доказателство, че националната памет е жива, както и от факта, че Министерството на отбраната успя да осигури средства за изграждането на този паметник.

„Днес, 19-те български герои на честта отново сякаш оживяха и възкръснаха над ужаса на войните, като ни посочиха един от изворите на гордост и самочувствие – за чест и слава в името на патриотизма и идеалите на славните пазители на Отечеството“ – каза кметският наместник на с. Странджа Иванка Чалъмова пред лобното място. 

В памет на героите почит отдадоха и представители на родолюбивите организации в Ямбол и Клуб „Георги Дражев“ към Националното дружество  „Традиция“.

 

                                 *            *               *                            

   През 2017 г. чрез Областната комисия „Военни паметници“ Министерството на отбраната одобри и изцяло финансира изграждането на паметник в област Ямбол и ремонтира  четири паметника на загинали във войните, намиращи се в селата от областта - Голям Дервент, Добрич, Ботево и Борисово. В областния регистър на войнишките паметници са включени общо 105 паметници от цялата област.

Господин Димитър Димитров е авторът на паметника край с.Странджа, който остава за идните поколения, за да увековечи героичния път на българския войник от Балканските войни.

 

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени