На 4 октомври 2016 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от военно формирование 52740 – Хасково от състава на 2-ра механизирана бригада извърши успешно задача по разузнаване и унищожаване на 140 броя силно корозирали 7.62-мм боеприпаси. Намерени са в района на ЖП гарата в град Момчилград.
Ръководител на групата е старши сержант Иван Христозов.
Комуникационните предизвикателства в съвременната информационна среда обсъдиха на методически сбор военнослужещите и цивилните служителите по „Връзки с обществеността“ от Сухопътните войски  Той се проведе  във ВПД „Рибарица“.
В продължение на два дни, под  ръководството на полковник Йорданка Симеонова началник сектор „Връзки с обществеността“ в канцеларията на командира на Сухопътните войски, бяха обсъдени въпроси, свързани  с  подобряване на информираността на обществото за дейността на Сухопътните войски. Военните пиари отчетоха повишаването на общественото доверие към Българската армия, но бяха категорични, че е необходима повече работа за предоставяне на изпреварваща информация, снимков и видео-материал за дейността на военнослужещите, особено при изпълнението на задачи по третата мисия – в помощ на населението. Те  обсъдиха и  набелязаха  мерки, които в следващите месеци да повишат ... още
Военни аташета, акредитирани у нас, бяха на посещение на 29.09.2016 г, във военно формирование 28610 - София. Визитата е в съответствие с „Плана за работа с Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Р България през 2016 г.”
Заместник-командирът на батальона майор Валери Витанов изнесе пред присъстващите брифинг с презентация, на който запозна аташетата с мисията и задачите, които изпълнява батальонът.
Гостите присъстваха и на тактическа демонстрация от представители на рота CIMIC на тема “CIMIC дейности в зоната на операциите“, след което се запознаха с образци въоръжение и техника, с които е окомплектован батальонът.
На 30 септември 2016 г. в гр. Карлово и на 7 септември в гр. Казанлък личният състав на 61-ва механизирана бригада в тържествена обстановка ще отбележи 24-ата годишнина от създаването на формированието.
На 30 септември ученици, граждани и гости на града ще могат да присъстват на Деня на отворени врати от 9.00 до 12.00 ч. в района на бригадата, след което от 11.00 ч. в Народно читалище „Васил Левски”-1861 г.” ще се състои тържествено събрание-концерт с награждаване на военнослужещи и цивилни служители. В 13.00 ч. в района на бригадата ще се отслужи Панахида в памет на героите и полагане на венци и цветя пред „Паметника на загиналите воини във войните”.
Празничния ден ще завърши с шоу-спектакъл на Военен духов оркестър и прожекция на филм за 61 Стрямска механизирана бригада на площад „20-ти юли” от 18.30 ч.
Празничните изяви ще продължат и на 7 октомври 2016 г. в гарнизон Казанлък.
На гарнизонен учебен център ... още
В изпълнение на Плана за двустранно военно сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Румъния за 2016 г. от  28 до 30 септември 2016 г. командирът на Сухопътните войски на БА генерал-майор Андрей  Боцев е на официално посещение в Румъния.
Целта на визитата е да се затвърдят добрите взаимоотношения между Сухопътните войски на двете страни, както и да бъдат дискутирани въпроси, касаещи съвместното участие на военнослужещи и формирования в дейности по регионалната сигурност, в международни учения, обучения и тренировки, а също така и насоките за развитие на двустранното военно сътрудничество през следващите години.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени