По традиция празникът на най-големия вид въоръжени сили - Сухопътните войски,  се отбелязва с провеждането на турнири по стрелба със стрелково оръжие, в които участват военнослужещи от военните формирования на Сухопътните войски, журналисти и ветерани. През тази година празникът е свързан и с тържественото отбелязване на 131-ата годишнина от победата в Сръбско-българската война през 1885 г.
 
За отбелязване на празника Командването на Сухопътните войски организира турнир по стрелба със стрелково оръжие за купата на Командира на Сухопътните войски, чийто финал ще се състои на 3 ноември в  учебен център „Люляк” - Стара Загора. На същия ден ще се проведе и турнир по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, ветерани, представители на общонароден съюз „Бойна дружба” и на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в нашата страна.
 
Турнирите по стрелба със стрелково оръжие на учебен център „Люляк”  ... още
„Благодаря ви за проявения професионализъм и отговорност при изпълнение на поставените задачи...” – каза днес, 20.10.2016 г., командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев при връчването на наградите на отличилите се военнослужещи по време на тържественото събрание-концерт. Подполковник Димитър Кацаров - командир на военното формирование, приветства посетителите и благодари на военнослужещите за положения труд през изминалата година, като ги запозна накратко с историята на батальона.
Алпийците получиха поздравления и от областния управител Недялко Славов, заместник-кмета Венера Яръчкова, представители на ведомства, организации и институции.
В концертната програма взеха участие талантливите възпитаници от Националното училище за фолклорни изкуства - Широка лъка.
         По-рано днес генерал-майор Андрей Боцев и г-н Недялко Славов  пред погледите на висши военни, командири на формирования, ... още
На учебен полигон „Ново село” започна днес, 20.10.2016 г., ротно тактическо учение на военно формирование 22220. С него приключват двете седмици,  от 10 до 21 октомври, през които роти на формированието с командир полковник Любомир Вачев проведоха стрелби с въоръжението на танк Т-72 и две ротно тактически учения.
Танково-огневите тренировки бяха проведени през първата седмица, а ученията – през втората. Командирът на в.ф. 26240 подполковник Ангел Атанасов ръководи ротно тактическото учение на тема: „Отбрана на танковата рота в състава на преден отряд в планинско гориста местност”, което се проведе на 18 и 19 октомври, с началник щаб на учението майор Евтим Максимов. На 20 и 21 октомври под ръководството на временно изпълняващият длъжността  командир на в.ф. 26260 майор Пламен Янъков се игра учение на тема: „Настъпление на рота от непосредствено съприкосновение с противника”, с началник щаб на учението капитан Иван ... още
Военнослужещите от личния състав на военно формирование 26 400- Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в кулминацията на честванията, посветени на Освобождението на Неврокоп (днес Гоце Делчев) от османско робство.
В знак на признателност, пред паметника на Гоце Делчев, паметната морена на Пейо Яворов и паметника на Христо Ботев, бяха положени венци и цветя  от името на началника на отбраната генерал Константин Попов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, Областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и Неврокопския митрополит Серафим.
Кулминацията на честването на 104-ата годишнина от Освобождението на Неврокоп (Гоце Делчев) бе тържествена проверка (заря), в която участие взеха представителни роти от военно формирование 26 400 – Благоевград и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски. Командващ тържествената проверка ... още
С Ден на отворени врати започнаха днес, 18 октомври 2016 г., честванията по повод празника на военно формирование 28330 – Смолян. Граждани и ученици имаха възможността да разгледат развърнатите учебни места с въоръжение и техника, да посетят музея и параклиса, както и с помощта на инструктори да се пуснат по алпийски "тролей" и да изкатерят изкуствена стена.
Утре, 19.10. от 10.00 ч., ще се състои турнирът  по стрелба с пистолет "Макаров" за цивилни лица от ведомствата в град Смолян. На 20.10. в 10.30 ч. ще бъде открит ремонтираният учебен център "Каптажа", а от 12.00 ч. е тържественото събрание-концерт в гарнизонния военен клуб - Смолян.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени