В 61-ва стрямска механизирана бригада Карлово се проведе военно– спортният многобой „Рейнджър 2016” на формированието. Той се провежда за втори път, като амбицията е той да стане традиционен. В съревнованието участваха 12 отбора с по 5 състезателя, които трябваше да преминат през 7 етапа - Щафента стрелба с автомат Калашников на дистанция 200 метра, пренасяне на гуми на дистанция 100 метра, преодоляване на заразен участък с имитация на фугаси, димки и звукови сигнали, ориентиране в пресечена местност по карта, преодоляване на водна преграда с лодка, движение по карта по пресечен маршрут с оказване на първа медицинска помощ и пренасяне на ранен.
Състезанието бе открито от командира на 61 мбр бригаден генерал Груди Ангелов, който приветства всички с „Добре дошли!“ и се обърна към отборите с думите: „Днес спортът и воините се срещат в решителна битка. Тръпката и предизвикателството са пред вас. Желая на всички успешно представяне, много добри ... още
От  19 до 21 септември в Центъра за подготовка на специалисти в гр. Сливен на посещение бяха военнослужещи от Сухопътните войски на Република Македония. Начело на македонската група бе майор Борче Стояновски – представител на съвместното оперативно командване. Мероприятието е част от Плана за двустранно сътрудничество между Р България и Р Македония.
Целта на посещението бе македонските колеги да се запознаят с мисията и задачите на Центъра за подготовка на специалисти, както и да се обмени опит по въпросите на планиране, организация и провеждане на подготовката в Центъра и сродните формирования в македонската армия.
Командирът на ЦПС полковник Любомир Вачев изнесе брифинг, след което последва дискусия и обмяна на опит относно разглежданите въпроси.
Гостите се запознаха с района на военното формирование, посетиха музея, параклиса и се запознаха с основното въоръжение.
Посещението завърши с обща удовлетвореност от българските и македонски офицери и ... още
Военнослужещите и цивилните служители от военно формирование 42600 – Мусачево отбелязват своята 38-ма годишнина от създаването си, с „Ден на отворени врати”.
На 20 септември 1978 година със заповед на министъра на народната отбрана на Народна република България №0099 се формира 38-ми отделен батальон за специален контрол - Резерв на Главното Командване с военно пощенски номер 42600.
Формированието провежда целенасочена подготовка за придобиване, развитие и поддържане на способности по мисия “Отбрана” на БА; по мисия “Подкрепа на международния мир и сигурност” и мисия “Принос към националната сигурност в мирно време”.
Командирът на формированието подполковник Анатолий Димитров произнесе тържествено слово и поздрави личния състав и гостите на тържеството.
В „Деня на отворени врати” присъстваха учениците от учелищата на община Елин Пелин.
Бяха прочетени ... още
 
Вчера, 13.09.2016 г., от 16.30 часа на площада в град Стара Загора се проведе тържествен ритуал по изпращане на 32-рия контингент от Българската армия за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан.
На мероприятието присъстваха началникът на отбраната генерал Константин Попов, командващият на Съвместното командване на силите  генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов, областният управител на област Стара Загора  Георги Ранов,  представители на местната власт, много граждани.
В своето приветствие към участниците в контингента началникът на отбраната генерал Константин Попов каза: „Вие тръгвате за тази мисия подготвени и натренирани, за да приложите придобитите знания и умения успешно. Средата, в която ще служите далеч от пределите на Родината, е с висока степен на риск и вие поемате високата отговорност да предадете своя опит и професионализъм ... още
Днес, 13 септември 2016 г., личният състав на 55-ти инженерен полк с командир полковник Росен Арабаджиев тържествено отбеляза 138 години от създаването на Инженерни войски на Българската армия.
Празничните мероприятия започнаха в 11:00 часа с тържествено събрание и продължиха с празничен концерт на духовия оркестър и танцовия състав на формированието.
За показани високи резултати в ежедневната професионална дейност, със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски, бяха наградени с предметни награди и грамоти военнослужещи от състава на полка.
Наградите връчиха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов и началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, като благодариха на личния състав за положените усилия, проявените умения и отговорност в изпълнение на нелеките задачи по трите мисии на Българската армия. „Вашият професионализъм, който се вижда във всички мисии и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени