• Военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада гасят пожар в района на село Голям Манастир

  • Военнослужещи от 110-ти логистичен полк – Пловдив транспортират техника на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив от състава на 55-ти инженерен полк – Белене

  • Военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, се включиха в гасенето на пожара край селата Воден и Крайново

   
   
НОВИНИ
На 10.06.2019 г. започнаха бойните пускове на формированията за ПВО на Сухопътните войски по въздушни цели, въоръжени с ПЗРК „Стрела 2М” на  съвместното тактическо учение с бойни стрелби на формированията за ПВО на Българската армия, който се провежда на зенитния полигон на ВВС „Шабла”. Резултатите от първия ден са ОТЛИЧЕН.
Днес,11юни, предстоят дневни и нощни пускове и стрелби с ПЗРК „Стрела 2М”  и ЗУ-23-2 на формирования за ПВО от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, Бригадното командване – Благоевград, Единния център за начална подготовка – Плевен и 101-ви Алпийски полк. До 13.06.2019 г. са планирани съвместни дневни и нощни пускове със ЗРК „ОСА” на зрдн/ 2 мбр с представители на ... още
Многонационална рота, съставена от български, албански и северомакедонски военнослужещи с командир капитан Росен Начев от  38-ми  механизиран батальон – Стара Загора, проведе тактически занятия по прочистване на сгради заети от противостоящи сили в рамките на провеждащото се учение „Strike Back 2019“.
Днес, 10 юни,  формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси (ФОППБ) от състава на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка - Пловдив с ръководител капитан Стоян Атанасов унищожи 122 мм корозирал снаряд с взривател. Снарядът бе открит на 8 юни при изкопни работи в гробищния парк на село Крумово, област Пловдив.
 Военнослужещите са действали на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Днес, 10 юни, новоприети военнослужещи в 31 механизиран батальон - Хасково положиха военна клетва. Ритуалът се състоя на строевия плац на формированието с участието на духовия оркестър на 2-ра механизирана бригада. Командирът на батальона майор Светослав Годинов прие строя от командващия клетвата капитан Зефир Узунов.
Майор Годинов произнесе слово, в което пожела на новоприетите войници упоритост, достойнство и чест при изпълнение на службата: „Бъдете верни на думите, които ще изречете! И превърнете клетвените слова в свои дела!”.
Новоприетите войници дадоха тържествено обещание за вярност към народ и Родина пред Националното знаме и пред своя командир. Техни близки и роднини с вълнение наблюдаваха как всеки един изрече заветните думи ‘Заклех се!’.
Тактическо учение с бойни стрелби „Strike Back 2019“. В него ще вземат участие до 600 военнослужещи от Въоръжените сили на България (38-ми, 31-ви и 42-ри механизирани батальони и 20-и самоходен артилерийски дивизион от 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили). В учението участват също до 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ (една механизирана рота), Албания (един пехотен взвод), Република Северна Македония (един пехотен взвод) и Гърция (танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка).
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени