По традиция с поредица от мероприятия Сухопътните войски отбелязват 137-годишнината от Сръбско-българската война и честват своя боен празник за отбелязване на славните победи на българския войник при Сливница, Гургулят, Мека Црев, Три уши и Видин – 19 ноември.

Празничните дни започнаха още в началото на месеца с почистване и освежаване на войнишките паметници по места, с различни спортни турнири и състезания и ще продължат  на 15 ноември с турнир по стрелба със стрелково оръжие за журналисти и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България, който ще се проведе на учебен център „Сливница”. След награждаването на първенците командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще се срещне с присъстващите журналисти и ще отговори на зададени въпроси.

       На 16 ноември офицерите, сержантите и цивилните служители от командването на Сухопътните войски ще преминат по стъпките на Сливнишките герои от Сливница до Гургулят. Ще бъдат посетени местата, на които през 1885 г. са се провели най-решителните боеве от Сръбско - българската война.

       През деня на  17 ноември от 09.00 до 16.00 ч. празникът във военните формирования ще бъде отбелязан  с „Ден на отворени врати с показ на въоръжение и бойна техника”.

   На 17 ноември в зала „Тържествена“ на Военна академия „Г.С. Раковски” от 10.00 ч. ще се проведе тържествено събрание, на което военнослужещи от Сухопътните войски ще бъдат отличени с награди от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната за проявен професионализъм при изпълнение на служебните задължения.

За високи постижения, заслуги към отбраната, дългогодишна безупречна служба от името на министъра на отбраната ще бъде награден о.з. генерал-лейтенант Стефан Василев – командир на Сухопътните войски в периода от 2010 г. до 2012 г.

Турнирът по тенис на корт в памет на генерал-майор Нейко Ненов, ще се проведе на 18 и 19 ноември 2022 г. в района на Военна Академия „Г.С.Раковски“.

Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет № 477 от 1992 г. и Заповед № 3478 на министъра на отбраната от 1992 г. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) на 19 ноември българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.

 

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени