Вчера, 24 септември, бе проведен методически семинар на главния сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов, в който взеха участие полковник Росен Кльонтов, подполковник Невяна Митева,  майор Весела Игнатова, главните сержанти от Сухопътните войски, психологът  на Сухопътните войски Александър Петков, както и главният сержант на Военновъздушните сили Румен Петров.
 
 Семинарът започна с презентации и последващи дискусии по темите  „Бъдещи предизвикателства пред сигурността и ролята на  сержанта в процеса на индивидуалното обучение на войници и сержанти” и „Сержантът – лидер на малка бойна група”.
 
Участниците във форума обсъдиха актуални въпроси,  свързани с ролята, обучението и повишаването на квалификацията на сержантите и  дискутираха  добри практики и модели за професионално развитие на сержантите и войниците от армиите-членки на НАТО.
 
Интерес ... още
Днес, 23 септември 2014 година, приключи VІІІ международен фестивал на военните духови оркестри, който се проведе под патронажа на кмета на община Велико Търново.
Тази година във фестивала взе участие гръцкият военен оркестър от гр. Солун. От България се включиха Гвардейския духов представителен оркестър и Военния духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада под диригентството на капитан Юлиян Атанасов.  
Редом със своите колеги от фестивалния военен оркестър с диригент майор Николай Косев, всички участници в Международния фестивал се включиха в празнично шествие и в грандиозен финален шоу-спектакъл, който се проведе на площад „Майка България” в центъра на старата столица.
Всички участници във фестивала се представиха на ниво както в индивидуалните, така и в общите изпълнения и за пореден път демонстрираха майсторството на българската военна духова музика.
Военнослужещи от Сухопътните войски участваха в празнични прояви в цялата страна по повод 106-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България.
 
На 19 септември военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада участваха в тържествен ритуал в с. Климент, община Карлово, а вечерта  военният духов оркестър  изнесе концерт пред обществеността на гр. Карлово на пл. „20-ти юли”.
.
На 22 септември военнослужещи и военният духов оркестър на военно формирование 22 220 – Сливен участваха в тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на 7-ми конен полк в гр. Сливен. Военнослужещи от военно формирование 32 420 – Русе участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Свободата в гр. Русе, а в гр. Горна Оряховица военнослужещи от военно формирование 22 790 поднесоха венци и цветя пред паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани на пл. ... още
Днес, 19 септември, военно формирование 42600 – Мусачево отбеляза тържествено 36 години от своето създаване.
Честването започна с кратък брифинг и тържествено слово на командира на формированието подполковник Анатолий Димитров и  награждаване на военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати при изпълнение на функционалните си задължения.
С плакет бяха отличени майор Валентин Спасов Първанов-заместник командир по логистичното осигуряване и капитан Атанас Боянов Колев – заместник командир на 1-ва рота за ЯХБЗ. С грамота и обявяване на  благодарност бяха наградени офицери, сержанти, войници и цивилни служители.
Тържеството продължи с празнична програма, в която взеха участие танцова група ,,Капаклия’’ от гр. Елин Пелин и военнослужещи от батальона. Бе показана и демонстрация на дейността на батальона по мисия ,,Принос към националната сигурност в мирно време’’.
Изложена за разглеждане бе и експозиция ... още
По покана на командващия на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал – лейтенант Доналд Кембъл, командирът на Сухопътните войски на Българската армия генерал-майор Андрей Боцев  взе участие в 22-та годишна конференция на Сухопътните войски на европейските държави, която се проведе в от 15 – 17 септември 2014 г. в гр. Висбаден,  Германия.
Конференцията на Сухопътните войски бе под домакинството на Сухопътните войски на САЩ в Европа и бе на тема „Сухопътните войски 2020: Глобално ангажирани и отговорни”.  Във форума взеха участие представители на Сухопътните войски на 39 държави от Евроатлантическата зона.
Конференцията на командващите на Сухопътните войски на европейските страни е уникален форум, даващ възможност за провеждане на дискусии, свързани с актуални военни въпроси, възникващи в хода на дейността на СВ на страните от Европа. По време на тазгодишната конференция бяха обсъдените теми и споделени мнения и идеи за повишаване ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени