На 05.09.2014 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия № 11 от военно формирование 52590 - Ямбол от Сухопътните войски с ръководител капитан Димитър Дренски извърши разузнаване и унищожаване на 1 бр. противотанкова граната, 2 кг тротилови пресовки и пресован хексоген, открити на 100 м. от хижа “Люляк” в местността “Мараш”, община Стралджа.
На 5 и 6 септември военнослужещи от Сухопътните войски участваха в тържествата по случай 6 септември. 129-годишнината от Съединението на България с Източна Румелия беше отбелязана с тържествена заря-проверка, отдаване на военни почести и поднасяне на венци в различни гарнизони на страната – Карлово, Асеновград, Хасково, Плевен, Сливен, Ямбол, Шумен и др.
 
СЪЕДИНЕНИЕ
По случай 129-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и празника на гр. Съединение на 05.09.2014 г. от 19:30 часа в църквата «Свети Атанасий» Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений от Пловдивската Света Митрополия отслужи  панихида в памет на голямоконарци, взели дейно участие в Съединението на България.
По-късно на площада в града имаше възстановка  на исторически моменти от Съединението, на която присъстваше министърът на вътрешните работи доц. д-р Йордан Бакалов.
 Програмата завърши с тържествена проверка ... още
   На 04.09.2014 г. приключи сертификацията на батальон за защита на силите от състава на 61 Стрямска механизирана бригада. Сертификацията протече в оценяване на пет области: подготовка и планиране; операции; поддръжка; комуникационни и информационни системи и администрация. След приключване на мероприятията и демонстрациите по сертификацията, на заключителния брифинг, комисията от Командването на  Сухопътни войски даде положителна оценка „Боеготов” на батальона.
С 4-дневни прояви община Сопот чества 11 години от своето създаване. На 5 септември 2003 г. с указ на президента Георги Първанов, гр. Сопот и с.Анево се отделят от територията на община Карлово.
Празникът започна на 2 септември с детски пленер в Етнографския и занаятчийски център, а на следващия ден бе първото издание на „Празника на меда и билките”.
На 4 септември сред автентичните декори на историческото Радино училище се проведе национална среща на тема „Сатириците - санитари на човешката природа".
Празничните прояви завършиха на 5 септември.  Турнирът по стрелба с малокалибрен пистолет на ГУЦ „Анево” премина като демонстрация на майсторска стрелба между военнослужещите от щаба на 61 мбр и служителите на община Сопот.
На площада в центъра на град Сопот се проведе тържествен ритуал по издигането на националния флаг и знамето на общината под съпровода на Военния духов оркестър на 61 ... още
Днес, 03.09.2014 г., Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев посети гарнизон Благоевград, където се срещна с личния състав на военно формирование 26 400.
Генерал-майор Андрей Боцев представи пред военнослужещите приоритетите на Сухопътните войски по трите мисии на Българска армия и разясни предстоящите мероприятия по всяка от тях.
В края на срещата той отговори на поставените от военнослужещите и цивилните служители въпроси.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени