Днес, 16.10.2014 г. бе проведен ВИП-деня на Тактическото учение „Ответен удар 2014”. То се проведе за времето от 06 до 16.10.2014 г. на Учебен полигон „Корен” и представлява финален етап от подготовката за сертифициране на 5-та Батальонна бойна група от състава на Втора механизирана бригада. Командир на 5 ББГр е подполковник Николай Александров.
Официалните лица, които наблюдаваха демонстрацията на тактическите действия днес бяха постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев, американският посланик на САЩ в България  г-жа Марси Райс, Областните управители на Стара Загора и Хасково и много други гости.
Темата на учението бе “Действие на батальонна бойна група като резерв на сухопътния компонент в отбранителна операция.”
Целта на учението бе цялостна оценка на готовността на щаба и формированията от 5 ББГ за ... още
Продължават действията на сформираната Специализирана инженерна група от военно формирование 28880 – Белене, с ръководител капитан Николай Георгиев, за извършване на дейности по разузнаване, транспортиране и сдаване на открити невзривени боеприпаси и взривни остатъци в района на завод „Миджур” в село Горни Лом, общ. Чупрене, обл. Видин.
Дейностите, които военнослужещите от специализираната група изпълняваха вчера, 15 октомври, са разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завода и поддържане в готовност за оказване на съдействие и осигуряване на безопасността на екипите на Следствието и Прокуратурата. Разузната и повърхностно прочистена беше площ от 78 дка.
Днес, 16 октомври, военнослужещите ще оказват съдействие на разследващите органи при извършване на процесуално- следствени действия  на територията на  завода.
Утре, 17 октомври, продължават действията на сформираната Специализирана инженерна ... още
На 17 октомври в София и Пловдив военнослужещите от Сухопътните войски тържествено ще отбележат Деня на парашутиста от Българската армия - 18 октомври и 70 години от първия боен ден на парашутната дружина във Втората световна война.
Ритуалът в памет на героите – парашутисти пред „Алеята на парашутиста“ в Централните софийски гробища ще започне в 10.00 часа  и ще продължи с церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание“ в София в 12.30 часа.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев ще участва в отбелязването на Деня на парашутиста и празник на 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив, който ще започне в 10.30 часа в района на бригадата на ул. „Радко Димитриев“№2. В програмата са предвидени среща на командването и личния състав от бригадата с ветерани-парашутисти (офицери, сержанти и войници), прочитане на заповеди за награждаване ... още
Днес, 15 октомври, продължават действията на военнослужещите от военно формирование 28880 – Белене по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежащата територия от външната страна на завода и поддържане на готовност за оказване на съдействие и осигуряване на безопасността на екипите на Следствието и Прокуратурата.
Разузната и повърхностно прочистена е площ от 122 декара.
Утре, 16 октомври, продължават действията на сформираната Специализирана инженерна група по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от източната страна на завода и поддържане на готовност за оказване на помощ на разследващите органи при извършване на процесуално-следствени действия на територията на  завод „Миджур”, с. Горни Лом.
Днес, 14 октомври, продължават действията на сформираната Специализирана инженерна група от военно формирование 28880 – Белене с ръководител капитан Николай Георгиев за извършване на дейности по разузнаване, транспортиране и сдаване на открити невзривени боеприпаси и взривни остатъци в района на завод „Миджур” в село Горни Лом, общ. Чупрене, обл. Видин.
Вчера, 13 октомври, военнослужещите със специализирана техника и материална част изпълняваха задачи по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завода. Разузната и повърхностно прочистена е площ от 120 дка.
Утре, 15 октомври, продължават действията на военнослужещите по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежащата територия от външната страна на завода и поддържане на готовност за оказване на съдействие  и осигуряване на безопасността на екипите на Следствието и Прокуратурата.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени