През изминалите два почивни дни продължиха действията на военнослужещите от Специализираната инженерна група от военно формирование 28880 по оказване на съдействие на разследващите органи при извършване на процесуално-следствени действия  на територията на завод „Миджур” в село Горни Лом, общ. Чупрене, обл. Видин и извършване на разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завода.
Разузната и повърхностно прочистена е площ от  общо 265 дка.
Открити са 6 бр. противопехотни мини М16А2. Същите са сдадени на представител на фирма “Видекс” с приемо- предавателен протокол.
Днес, 20 октомври, продължават действията на военнослужещите по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завода.
На 17.10.2014 г. военнослужещи от състава на военно формирование 26400 и представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в честванията посветени на 102-та годишнина от освобождението на Неврокоп (днес град Гоце Делчев).
Пред паметника на Гоце Делчев, военнослужещи от състава на формированието и представителният оркестър взеха участие в ритуал по полагане на цветя в знак на почит към героите, дали живота си за свободата на Неврокоп.
Кулминацията на тържественото честване на 102-та годишнина от освобождението на Гоце Делчев бе тържествената проверка (заря), в която взеха участие четири представителни роти от личния състав на военно формирование 26400 - Благоевград и представителният духов оркестър на Сухопътните войски. Командващ проверката (заря) беше командирът на военно формирование 26400 - подполковник Иван Иванов, а приемащ зарята - командирът на Сухопътните войски - генерал-майор Андрей Боцев.
В своето приветствие към жителите на града, ... още

По повод Деня на парашутиста от Българската армия и празник на 68-ма бригада „Специални сили”, днес, 17 октомври, постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Любчо Тодоров участваха в ритуал в памет на героите-парашутисти пред „Алеята на парашутиста” в Централните софийски гробища и в церемонията по поднасяне на венци и цветя на Паметника на парашутиста на площад „Народно събрание”.
Денят на парашутиста и празник на 68-ма бригада "Специални сили" беше тържествено отбелязан и в Пловдив. Тържественият строй бе приет от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, който приветства личния състав и гостите на бригадата. Слово ... още
Продължават действията на сформираната Специализирана инженерна група от военно формирование 28880 – Белене, с ръководител капитан Николай Георгиев, за извършване на дейности по разузнаване, транспортиране и сдаване на открити невзривени боеприпаси и взривни остатъци в района на завод „Миджур” в село Горни Лом, общ. Чупрене, обл. Видин.
Вчера, 16 октомври, военнослужещите оказваха съдействие на разследващите органи при извършване на процесуално - следствени действия  на територията на  завод „Миджур”.     
Днес, 17 октомври, продължават действията на военнослужещите от Специализираната инженерна група по оказване на съдействие на разследващите органи и извършване на разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завода.
Днес, 16.10.2014 г. бе проведен ВИП-деня на Тактическото учение „Ответен удар 2014”. То се проведе за времето от 06 до 16.10.2014 г. на Учебен полигон „Корен” и представлява финален етап от подготовката за сертифициране на 5-та Батальонна бойна група от състава на Втора механизирана бригада. Командир на 5 ББГр е подполковник Николай Александров.
Официалните лица, които наблюдаваха демонстрацията на тактическите действия днес бяха постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев, американският посланик на САЩ в България  г-жа Марси Райс, Областните управители на Стара Загора и Хасково и много други гости.
Темата на учението бе “Действие на батальонна бойна група като резерв на сухопътния компонент в отбранителна операция.”
Целта на учението бе цялостна оценка на готовността на щаба и формированията от 5 ББГ за ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени