На 02.09.2014 г. се проведе тържествен ритуал по случай 67 години от основаването на Димитровград, в който взеха участие военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково, от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора. Командващ церемонията бе капитан Захари Генев.
На тържеството присъстваха заместник-областният управител на Хасково Иван Станчев, кметът на Димитровград Иво Димов, за началникът на щаба на в.ф.52740 капитан Георги Черкезов, делегации от побратимените на Димитровград градове от Русия, Украйна, Хърватска, Сърбия и Унгария, както и много граждани.
Днес, 02.09.2014 г., командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев се срещна с новоназначения началник на Офиса за военно сътрудничество на посолството на САЩ подполковник Джей Смит. В срещата взе участие и заместник-началникът на Офиса капитан III ранг Джошуа Хенсли. От българска страна присъстваха полковник Петър Иванов – началник на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на СВ”, полковник Груди Ангелов - началник на отдел „Бойна подготовка на войските”  и полковник Ивайло Братойчев - началник на сектор „Административен” в Канцеларията на командира на СВ.
В хода на срещата бе направен кратък преглед на проектите по чуждестранно военно финансиране в СВ, както и на мероприятията за съвместна подготовка с участието на военнослужещи от СВ на БА. Бе подчертано отличното взаимодействие между Офиса за военно сътрудничество и Командването на СВ, като бе изразена надеждата, че в бъдеще то ще остане на същото отлично ... още
От 02.09. до 04.09.2014 г. в район Казанлък ще се проведе сертифициране на батальон за защита на силите от състава на 61 мбр.
Целта на сертифицирането е потвърждаване на оперативната съвместимост на батальона като декларирано формирование за силите на НАТО с по-ниска степен на готовност.
Ще се оценяват способностите за планиране на щаба и демонстрираните способности от формированията в батальона за защита на силите.
Сертификацията се провежда пред комисия от Командването на Сухопътните войски с председател полковник Пламен Йорданов – началник на сектор „Подготовка и сертификация на декларираните формирования” в Сухопътните войски. Мероприятията ще бъдат наблюдавани от подполковник Цветан Каменов и подполковник Симеон Симеонов – представители на Щаба по отбраната, както и от наблюдатели от Сухопътните войски.
Сертификацията започна с брифинг на командира на батальона подполковник Мирослав Костадинов, а в следващите дни предстоят ... още
На 01.09.2014 г. на площада пред Историческия музей в Димитровград официално бе открита паметна плоча на загиналите жители на село Раковски, участвали в Първата и Втората световни войни и Балканските войни. В тържественото откриване взе участие представително подразделение на военно формирование 52740 - Хасково, командвано от капитан Захари Генев.
 Плочата е дело на скулптура Гроздан Грозев, а инициативата е на жителите на някогашното село Раковски в памет на 47-те войници, чиито имена са изписани на плочата.
Панихида за загиналите отслужи Архиерейски наместник Георги Тодев, а гостите и жителите на града отдадоха своята почит към героите с едноминутно мълчание.  Приветствие отправи г-н Иво Димов – Кмет на Димитровград.
Днес, от 20:00 часа, на площад България, по повод честване на 67 години от създаването на Димитровград, военнослужещи от военно формирование 52740 ще участват в ритуал „Издигане на Националното знаме”.
На 01.09.2014 година в Центъра за подготовка на специалисти стартира поредния „Курс за обучение на механик – водачи на Танк – 72 и верижни машини на база на МТЛБ”.
Военнослужещи от формированията на Сухопътните войски се обучават под ръководството на капитан Йордан Йорданов и капитан Антон Димитров.
Контролът по обучението се осъществява от ЗКЛО на ЦПМВББМ майор Иван Байрактаров.
Курсът ще приключи на  01.10.2014 година.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени