От 11.00 ч. на 28.04.2016 г. на строевият плац на Единен център за начална подготовка се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва от български граждани, желаещи да получат начална военна подготовка.
Командирът на ЕЦНП полковник Николай Бешев, прие строя на военнослужещите и курсистите на обучение в ЕЦНП и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
В словото си полковник Николай Бешев припомни, че свещеният обет на клетвата е древна и славна традиция. Тя води началото си от онази далечна и паметна година, когато конниците на Аспарух преминават Дунава и се заклеват тази земя да бъде завинаги българска. Няколко столетия по-късно, под знамената, борците за национално освобождение и обединение произнасят заветните клетвени слова. Съхранил в себе си духа, силата и мъжеството на най-добрите свои воини, българския народ е отстоявал земята си, защото е разбрал, че защитавайки Родината, всъщност защитава себе си.
След произнасяне на свещените думи ... още
Приключи първият в България курс по планиране на Специалните операции на НАТО. За първи път Министерството на отбраната в лицето на 68 бригада Специални сили бе домакин на международен курс по планиране на Специалните операции.
Курсът бе организиран съвместно с училището на НАТО по Специалните операции. То е част от щаба на Специалните операции на НАТО, от където са основните лектори и инструктори.
Обучението се проведе в рамките на две седмици, като в него участваха над 35 студенти – офицери и сержанти с опит като военнослужещи от Специалните сили. Военнослужещите са от 8 държави – членки на НАТО и на инициативата партньорство за мир – България, Германия, Турция, Румъния, САЩ, Италия, Украйна и Тунис.
Заключителната част и кулминация на курса бе 40 часово компютърно подпомагано учение. Основната задача на курса е да подготви военнослужещите за планиране на Специалните операции на ниво Компонентно командване на силите за Специални операции.
От 25 април до 29 април в района на 68 бригада Специални сили, гр. Пловдив, бе проведен първият по рода си на родна земя курс за медицинско планиране при Специални операции на НАТО.
В курса, под ръководството на инструктори от Щаба на специалните сили на НАТО (NSHQ), взеха участие 23 души от 68 бригада Специални сили, както и представител от Нидерландия.
Насочеността на курса е интегриране на медицинския план в цялостния тактически план за специални операции.
Мероприятието приключи с финално учение на 28 и 29 април, което отчете нивото на постигнатите знания и умения в рамките на курса.
На 01.05.2015 г. представителни блокове от 4-ти Артилерийски полк – град Асеновград, участваха в провеждането на тържествена проверка (заря) в град Панагюрище.
В 19.30 часа на площада пред община Панагюрище, командирът на 68-ма Бригада „Специални сили” – бригаден генерал Явор Матеев и командирът на 4-ти Артилерийски полк и военен домакин на ритуала – полковник Лъчезар Мишев посрещнаха Председателя на Народното събрание на Република България – госпожа Цецка Цачева.
Госпожа Цачева беше посрещната от почетен караул, с началник на караула, капитан Илиян Илев – командир на артилерийска батарея в Първи дивизион.
От 20.30 часа на площад „Двадесети април” представителните блокове от 4-ти Артилерийски полк, посрещнаха главното знаме на Априлското въстание, както и знамената на останалите революционни окръзи. Зарята започна в 20.35 часа с приемане на строя от Председателя на Народното събрание.
Кметът на община ... още
140 години от Априлската епопея ще отбележат с организирани ритуали съвместно местната власт в различни градове от страната военнослужещите от Сухопътни войски.
В гр. Клисура на 30.04. от 19,30 ч. на площад „20-ти април 1876” представителни подразделения от състава на 61 мбр – Карлово ще участват в провеждането на тържествена проверка/заря/. Военнослужещи от 4 артилерийски полк ще участват на 01.05. в тържествена проверка/заря/ в гр. Панагюрище, която ще се проведе от 20,25 ч. на площад „20-ти априлий”.  
Ритуалът по отбелязването на годишнината в гр. Копривщица, в който ще участват военнослужещи и военния духов оркестър на 61 мбр – Карлово, ще се състои на 02.05. от 20.30 часа в на площад „20-ти априлий”.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени