Днес, 19.04.2016 г., командирът на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев откри първия курс по планиране на Специалните операции на НАТО. За първи път Министерството на отбраната в лицето на 68 бригада Специални сили е домакин на подобна международна изява.
Курсът се организира съвместно с училището на НАТО по Специалните операции, което е част от щаба на Специалните операции на НАТО, откъдето са основните лектори и инструктори.
В рамките на две седмици в него ще участват над 35 студента – офицери и сержанти с опит като военнослужещи от Специалните сили. Те са от 8 държави-членки на НАТО и на инициативата Партньорство за мир – България, Германия, Турция, Румъния, САЩ, Италия, Украйна и Тунис. Заключителна част и кулминация на курса ще бъде 40-часово компютърно подпомагано учение.
Основната задача на курса е да подготви военнослужещите за планиране на Специалните операции на ниво Компонентно командване на силите за Специални операции на ... още
На 16.04.2016 г. в село Дрангово, община Петрич, се проведе ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност по повод 100 - годишнината от освещаването на Чешма-паметник „Дрангова чешма” на загиналите воини от 5-ти македонски полк с командир полковник Борис Дрангов.
В родолюбивото събитие участваха личният състав на военно формирование 26 400-Благоевград  и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски. Почетният караул с началник капитан Николай Щурков бе поздравен от началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, който по-късно в словото си припомни свръхчовешкия подвиг на българските воини от полка на полковник Борис Дрангов. Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна панахида за загиналите от 5-ти македонски полк. Положени бяха цвеят и пред бюст-паметника на полковник Борис Дрангов
Честването уважиха още заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, евродепутатът Ангел ... още
Днес, 15 април 2016 г., завърши лагерният сбор по водолазна подготовка с инженерните водолазно-разузнавателни формирования от Сухопътните войски, който започна на 4 април и се проведе в изпълнение на „План за дейността на 55-ти инженерен полк през учебната 2016 г.” на водолазния полигон на формированието и на река Дунав.
В хода на двуседмичните занятия военнослужещите отработиха задачи по водолазна подготовка, съгласно програмата за подготовка на инженерните формирования, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение, прокарване на пътна нишка и ходене по нея на различни дълбочини, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни инженерни работи, начини и способи за търсене на потънали предмети и аварирала техника
Организацията и провеждането на лагерния сбор премина под непосредственото ръководство на капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните ... още
Днес, 14.04.2016 г. от 11.00 часа по случай честването на 6-ти май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия военнослужещи от 68 бригада Специални сили – Пловдив взе участие в мероприятие по покана на Военният клуб в гр. Кърджали.
Мероприятието се проведе пред Военния клуб в града, където военнослужещите от бригадата извършиха демонстрации на военно-ръкопашни техники и бойни умения, техника с автомат и нож, демонстрация на сила и чупене на керемиди.
На 11 и 12 април 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бе домакин на Общоармейския шампионат по дуелна и щафетна стрелба със 7,62 мм АК между десет формирования от състава на Българската армия, който се проведе на ГУЦ „Анево”.
Шампионатът започна с издигане на националния флаг под звуците на химна на Република България. Командирът на 61 мбр - бригаден генерал Груди Ангелов откри турнира, като приветства отборите и подчерта, че в шампионата участват достойни и доказали се състезатели. Той им пожела съревнованието да премине в спортсменски дух със спазване на правилата за безопасност и победа за най-добрите. Турнирът по стрелба започна под ръководството на полковник Венелин Дерибеев - главен ръководител на общоармейския шампионат и о.з. полковник Христо Зафиров – секретар на шампионата.
След оспорвана борба между видовете въоръжени сили на Р. България, съревновавали се в състезателните дисциплини, се пристъпи към награждаване на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени