Днес, 29.03.2016 г., от 09.00 часа във военно формирование 32990 се проведе церемония по изпращане на офицери на служба в други военни формирования на Сухопътните войски - полковник Костадин Кузмов и капитан Иван Чингаров.  На мероприятието присъства целият личен състав на бригадата.
Строят бе приет от командира на 68 бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев.
Прочетен беше Указ № 63/22.03.2016 г. на Президента на Р България за освобождаване от длъжността „Заместник - командир на 68 брспс” на полковник Костадин Кузмов и назначаването му на длъжност „Командир на 2 мбр” както и присвояване на висше офицерско звание „бригаден генерал”. Със заповед № 3ЛС-32/22.02.2016 г. на командира на Сухопътните войски капитан Иван Чингаров се освобождава от длъжността „Старши помощник-началник в отделение Логистика на 68 брспс” и се назначава на длъжност „Старши специалист в отделение Логистика на 110 ... още
По случай 103 години от Одринската епопея и Деня на Тракия на 25.03.2016 г. в Стара Загора се проведе военен ритуал по полагане на венци пред паметника „Одринска епопея” в парк „Тракия”, в който участваха военнослужещи от военни формирования 24150 и 44200.
Гост на мероприятието бе председателят на общински съвет Стара Загора Емил Христов.
Слово по случай 103 години от Одринската епопея произнесе полковник Манол Манолов - началник на щаба на 2-ра механизирана бригада, в което открои основните моменти от битката при Одрин и изрази признателността на днешното поколение към българските воини, отдали живота си в името на свободата на нашата Родина.
 
*                *                 *     ... още
В изпълнение на „План за дейността на 55-ти инженерен полк през учебната 2016 г.” от 21.03. до 25.03.2016  г. в района на полка се проведе конференция с Екипите за унищожаване на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства (EOD)  от Сухопътните войски.
По време на конференцията бяха преминати теоретични и практически занятия с цел уеднаквяване действията на EOD екипите от състава на Сухопътни войски на Българската армия. По време на практическите занятия бяха отработени задачи по неутрализиране на невзривени бойни припаси. В занятията беше използвано специално оборудване (тежко защитно облекло на сапьора (SPS 10a), ракетен ключ, минотърсачен апарат „Шибел”, мобилна рентгенова система X-ray и др.
            Отговорник по цялостната организация и провеждане на мероприятието бе заместник-командирът на 55-ти инженерен полк подполковник Иван Тишков, а общ отговорник на ... още
Поради големия интерес вчера, 24 март 2016 г., книгата „Каймакъ Чаланъ” на автора Красимир Узунов, президент на Агенция и Радио „Фокус”  беше представена за втори път в града на Апостола.
Тържеството започна с изпълнение на бойни маршове от Военния духов оркестър на 61 мбр, а присъстващите имаха възможност да разгледат оригинални фотоси на 28-ми пехотен Стремски полк от Първата световна война.
На фона на мултимедията режисьорът и актьор Христо Симеонов със своя респектиращ глас прочете избрани откъси от уникалната книга, с което въведе аудиторията в атмосферата на Каймакчаланската епопея. Сред присъстващите бяха д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово, който приветства всички с добре дошли, народните представители вицеадмирал Пламен Манушев и Никола Хаджийски, Георги Пилев - зам.-областен управител на област Пловдив, бригаден генерал Груди Ангелов - командир на 61 Стрямска механизирана бригада, Румен Манов - историк, професор Младен ... още
Министърът на отбраната Николай Ненчев откри нов езиков кабинет във военно формирование 28880 – Белене днес, 19 март. В него ще се провеждат уроци и мултимедийни презентации, чрез които личният състав на 55-ти инженерен полк ще има възможност за повишаване на езиковата си подготовка. "Армията дава много възможности за тези, които знаят езици и имат добра подготовка. Военнослужещите трябва да бъдат амбицирани, така ще се развиват", каза министър Ненчев при откриването на кабинета, на което присъстваха заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов, командирът на военното формирование полковник Росен Арабаджиев и неговият заместник подполковник Иван Тишков. 
По-рано днес  министър Ненчев връчи символичния ключ и документите на бившия Гарнизонен стол в Белене на кмета на общината Милен Дулев. По време на церемонията министърът на отбраната обяви, че е стартирана процедура за обявяване на 25 нови вакантни места във военното ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени