„Получаваме изключително високи оценки от нашите съюзници, включително и от американските военнослужещи“, каза министърът на отбраната Николай Ненчев днес, 11 април, на откриването на тактическото учение „Ответен удар 16“. Съвместната подготовка се провежда на Учебен полигон „Ново село“ до 21 април и е за сертифициране на Моторизирана пехотна батальонна група на основата на военно формирование 48430 с командир полковник Тихомир Димчев.
Министър Ненчев заяви още, че в провеждането на съвместните учения и тренировки няма нищо скрито и вече няколко пъти в рамките на неговия мандат на УП „Ново село“ са провеждани открити дни, на които се показват техника и въоръжение.
„Това учение показва класата на Българската армия“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов на откриването днес. „Убеден съм, че ще покажете на нашите американски партньори най-доброто от славните традиции на Българската армия“, добави ... още
Днес, 08.04.2016 г., в Центъра за подготовка на специалисти на 60 военнослужещи от военни формирования на Сухопътни войски бяха връчени документи за завършено обучение по Първи модул – Обща военна подготовка.
Окончателните оценки бяха поставени на база текуща проверка и постигнатите резултати при заключителните триднeвни изпити пред комисия.
За завършилите Общата военна подготовка предстои Втори модул – Специална военна подготовка, за придобиване на военно-отчетна специалност (ВОС) и квалификация, с продължителност до 30 учебни дни, която ще се проведе в различни военни формирования на СВ, включително и в Сливен
„Вие, българските военнослужещи, сте горди последователи на успехите на славната ни Българска армия. Отстоявате ценностите на мира, сигурността и свободата в мисии и операции на няколко континента и славите България по света“. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в обръщението си към 31-ия контингент на Въоръжените сили за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа“. Тържествената церемония по изпращането на българския контингент се проведе днес, 5 април, в Карлово.
„Участието на контингенти от Българската армия в мисии и операции извън територията на страната е категорично доказателство, че ние достойно и отговорно изпълняваме своите ангажименти като съюзник в НАТО и страна-членка на Европейския съюз“, каза още министърът на отбраната.
Той поздрави първата жена командир на взвод за охрана от състава на международната мисия в Афганистан - лейтенант Славена ... още
Съгласно плана за българо-американска подготовка в периода от 23.03 до 01.04.2016 г. формирования от състава на 68-ма бригада „Специални сили” участваха в съвместно учение и подготовка със Специализирания отряд за борба с тероризма /СОБТ/, Специалните сили на САЩ и Специализираното звено на РС „Военна полиция”. По време на учението бяха отработени ситуации по неутрализиране на терористи и освобождаване  на заложници, както и неутрализиране на терористични клетки и групи, подготвящи атентати на територията на България.
           Допълнително бяха отработени въпроси по неутрализиране на терористи във влак, автобус и автомобил, по неутрализиране на терористи в сгради, както и в отделни населени места, намиращи се в труднодостъпни планински райони.
            По време на съвместното учение, отчитайки новите специфични заплахи в страните от ... още
Днес, 4 април, във военно формирование 28880 - Белене започва сбор по водолазна поготовка с инженерните водолазно-разузнавателни формирования от Сухопътните войски. Тя ще продължи до 15 април и в нея ще вземат участие военнослужещи от военни формирования 28880 - Белене, 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34410 - 9 – Варна.  Занятията ще се водят на водолазния полигон на военното формирование и на река Дунав.
Подготовката и провеждането на лагерния сбор по водолазна подготовка се осъществява под непосредственото ръководството на капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните спускания е лейтенант Димитър Маринов, които са от състава на военно формирование 28880 – Белене.
В хода на занятията военнослужещите ще отработват въпроси по водолазна подготовка съгласно програмата за подготовка на инженерните формирования, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение, прокарване на пътна нишка и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени